AMSTERDAM - PVV-Kamerlid Hero Brinkman wordt niet vervolgd voor het bedreigen van zijn aannemer met een bijl.

Dat heeft hij vrijdag te horen gekregen, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zaterdag.

Brinkman mag zich de komende twee jaar echter niet schuldig maken een enig strafbaar feit. Doet hij dat wel, dan volgt een sanctie.

Het OM acht de bedreiging bewijsbaar, maar de aannemer heeft er zelf ook een aandeel in gehad, aldus het OM.

Herhaling

Daarbij wonen de aannemer, die bij Brinkman in huis woonde, en het PVV-Kamerlid inmiddels niet meer bij elkaar in de buurt. "Dat maakt de kans op herhaling een stuk kleiner."

De twee hadden het al langere tijd met elkaar aan de stok. De bedreiging kwam voort uit de splitsing en verbouwing van de boerderij van Brinkman. De aannemer zou dit regelen en woonde ondertussen bij Brinkman in huis.

Huurachterstand

Op een bepaald moment moest hij echter huur gaan betalen. Hij zei dat hij dat niet kon, omdat Brinkman de rekeningen voor het materiaal dat hij gebruikte niet betaalde. Brinkman beweerde echter deze rekeningen niet te betalen vanwege de huurachterstand van de aannemer. De situatie liep op 1 maart uiteindelijk uit de hand.

De aangifte van de aannemer die hier op volgde, is voorwaardelijk geseponeerd, zegt de woordvoerder. "Dat houdt in dat als hij zich de komende twee jaar schuldig maakt aan een strafbaar feit, we deze zaak uit de kast zullen halen en dat een sanctie hiervoor volgt."

Aangifte

Brinkman heeft ook aangifte gedaan tegen de aannemer, maar die acht het OM niet bewijsbaar en is daarom volledig geseponeerd.