DEN HAAG - Het demissionaire kabinet kan wel degelijk een voorstel doen voor een Nederlandse bijdrage aan een Europese civiele politiemissie in Afghanistan. Dat stelde GroenLinks-Tweede Kamerlid Mariko Peters vrijdag.

Ze reageerde op de inventarisatie die de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie vrijdag hebben gestuurd over de behoefte aan buitenlandse politietrainers in Afghanistan.

Peters noemde dat een ''goeie eerste stap''. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer had in een motie van GroenLinks en D66 ook gevraagd een besluit over een Nederlandse politiemissie voor te bereiden.

Het demissionaire kabinet laat dat echter over aan een nieuw kabinet.

Wederopbouw

''Verhagen moet heel snel deel twee van de brief schrijven'', meent Peters. De Tweede Kamer overlegt woensdag met de verantwoordelijke ministers over de stand van zaken van de aflopende Nederlandse missie in Afghanistan.

Vanaf augustus trekken de Nederlandse militairen zich terug uit de provincie Uruzgan. De Kamer wil dat ons land ook daarna actief blijft bij de wederopbouw van Afghanistan, ook op veiligheidsgebied.

Voorstel

GroenLinks en D66 wilden er met hun motie voor zorgen dat er nu al een besluit over een politiemissie wordt genomen en niet pas als er een nieuw kabinet is, omdat dat nog geruime tijd kan duren.

CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren stemden destijds voor het voorstel. PvdA, SP en PVV waren tegen.