AMSTERDAM - Informateur Uri Rosenthal is vrijdagmiddag bij de koningin geweest om verslag uit te brengen van de eerste ronde van de informatie.

Het is nu weer aan het staatshoofd om volgende stappen te zetten in de kabinetsformatie. Ze kan bijvoorbeeld besluiten twee informateurs, van VVD- en PvdA-huize, aan te stellen.

De VVD-senator kreeg een kleine twee weken geleden van het staatshoofd de opdracht om te verkennen welke mogelijkheden er waren voor de vorming van een kabinet ''dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal''.

Rosenthal moest als eerste kijken naar de kansen voor een kabinet waar in ieder geval de grootste partij (VVD) en de grootste winnaar (PVV) in zouden zitten.

Paars plus

Maar het gesprek over zo'n kabinet (VVD, PVV, CDA) kwam niet van de grond en vervolgens strandden ook de verkenningen van paars-plus (VVD, PvdA, D66, GroenLinks), van een middenkabinet (VVD, PvdA, CDA) en van een breed middenkabinet (VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, D66). Elke variant stuitte wel op een blokkade van een of meer partijen.

Na ongeveer een uur verliet Rosenthal paleis Noordeinde. Later op vrijdagmiddag zal hij in een persconferentie een toelichting geven op het eindverslag dat hij heeft opgesteld.