DEN HAAG - PvdA-leider Job Cohen wil een vijfpartijenkabinet van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks. Zo'n brede coalitie zou volgens Cohen de meeste balans geven die nodig is om te besluiten tot noodzakelijke hervormingen en investeringen.

Cohen heeft dat voorgesteld aan informateur Uri Rosenthal. Een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA is voor Cohen geen optie en ''niet goed'' omdat dat in ''onbalans'' zou zijn.

Met alleen D66 erbij is het kabinet in zijn ogen ook nog te rechts. Met D66 én GroenLinks erbij is er volgens Cohen wel evenwicht.

Een kabinet van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks zou een zeer ruime meerderheid van 102 zetels in de Tweede Kamer hebben. De PVV en de SP zouden dan de grootste oppositiepartijen worden.

GroenLinks

GroenLinks vind het ''ontijdig'' om nu al te praten over een nationaal kabinet van vijf partijen. Eerst moet serieus gekeken worden naar 'normale' meerderheidskabinetten over links of rechts.

''Zolang niet gesproken is met rechtse partijen en alleen aan Paars is gesnuffeld, vinden we het ontijdig om nu al te praten over een nationaal kabinet'', aldus de woordvoerder van GroenLinks-leider Femke Halsema.

Zij hoopt nog steeds op een kabinet Paars-plus van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Rutte

VVD-leider Mark Rutte heeft nog steeds een voorkeur voor een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA.  Rutte wil niet ingaan op de variant van een vijfpartijenkabinet die Cohen heeft geopperd.

Hij zei wel dat hij ''openstaat voor modaliteiten'' rond de coalitie van zijn voorkeur, die van VVD, PvdA en CDA. Vorige week gaf hij al aan dat D66 daar bij zou komen, om de PvdA ''comfort'' te bieden.

Pappen en nathouden

Een vijfpartijenkabinet wordt een ''compromiskabinet dat problemen niet oplost, maar verergert''. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders. Hij noemt een dergelijke coalitie ''heel erg slecht voor Nederland en instabieler dan een auto met twee lekke banden''.

''Problemen met betrekking tot veiligheid en immigratie zullen niet worden opgelost en vele andere zaken evenmin. Een pappen en nathoudenkabinet wordt dat. Niet doen dus. De PVV moet weer aan tafel! Ook veel aantrekkelijker voor Rutte en Verhagen dan zure broodjes bakken met Halsema en Cohen.''

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold is niet voor het idee van Cohen. Dat zou maar een 'verlegenheidskabinet' worden, stelt Pechtold.

''Zolang er nog normale meerderheidskabinetten mogelijk zijn die niet verkend zijn, is dit echt niet aan de orde'', aldus Pechtold. ''Een rechts kabinet is niet verkend, Paars-plus is ' besnuffeld', maar er is niet over onderhandeld.''

Pechtold heeft net als GroenLinks-leider Halsema nog altijd een voorkeur voor Paars-plus.

Informatiebespreking