DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders stopt per 1 juli als gemeenteraadslid in Den Haag. Hij dient woensdag zijn ontslag in.

Wilders zegt te vrezen dat zijn werkzaamheden als raadslid niet te combineren zijn met het voorzitterschap van de PVV-fractie die sinds de Tweede Kamerverkiezingen uit 24 leden bestaat.

Wilders was lijstduwer voor de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De partij behaalde acht zetels en werd de tweede grootste van de stad. De ruim 13.000 voorkeurstemmen overtuigden Wilders ervan toch plaats te nemen in de Haagse raad en een combinatie met het lidmaatschap van de Kamer te proberen.

Hij voorzag voor zichzelf een rol op de achtergrond met een kleine portefeuille in de gemeente.

Woensdag stelt Wilders dat hij zich nu helemaal moet richten op de gegroeide fractie in de Tweede Kamer.

Verstandig besluit

De fractievoorzitter van de VVD in de Haagse gemeenteraad Boudewijn Revis vindt het een verstandig besluit van Geert Wilders. ''Het is goed als een raadslid voor zichzelf de afweging maakt of hij of zij een goed raadslid kan zijn. Het raadswerk is een serieuze taak en als je het niet meer kunt combineren met andere activiteiten, kun je er beter mee stoppen'', aldus Revis.

Revis reageerde op het vertrek van PVV-voorman Geert Wilders uit de Haagse gemeenteraad die bij de raadsverkiezingen in maart met bijna 14.000 voorkeursstemmen werd gekozen als raadslid.

''Jammer voor de raad, maar ik kan het me wel voorstellen'', liet burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag weten via zijn woordvoerder. ''Het is overigens altijd jammer als een raadslid opstapt. Daar komt bij dat ik het voor een Tweede Kamerlid een pré vind om tegelijkertijd actief te zijn in de gemeenteraad'', reageerde Van Aartsen.

PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven vindt het een merkwaardige manier van doen. ''Ja, en dan vooral voor de PVV-stemmers. Wilders is vrij om dit te doen, maar hij is al het derde PVV-raadslid dat binnen korte tijd opstapt'', aldus Van Nieuwenhoven. Ze doelt op Willie Dille en Karen Gerbrands die door de verkiezingswinst van de PVV nu in de Tweede Kamer zijn beland.