DEN HAAG - SP-leider Emile Roemer vindt dat het vizier nu gericht moet worden op een links kabinet. PVV-kopman Wilders is blij dat paars-plus van de baan is.

Een uitnodiging van informateur Uri Rosenthal om daarover te komen praten, lijkt hem voor de hand te liggen.

Dat zei Roemer dinsdag in een reactie op het stopzetten van overleg over Paars-plus, met VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Een middenkabinet met VVD, PvdA en CDA lijkt ook niet aan de orde, nu de PvdA heeft aangegeven daarover niet te willen onderhandelen.

Daarom is nu de beurt aan een coalitie met PvdA, SP, GroenLinks en CDA, denkt Roemer. ''De bal ligt bij het CDA. Die partij moet duidelijk maken wat ze wil.''

Wilders

PVV-leider Geert Wilders is blij dat een Paars-pluskabinet van de baan is. Dat is volgens hem goed voor Nederland. ''We worden behoed voor een ramp'', zei Wilders dinsdag.

''Het is een zonnige dag, dat die ellende niet doorgaat.''

Stapje dichterbij

Nu er niet wordt onderhandeld over een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, hoopt Wilders dat de kans op een kabinet met de PVV toch weer een stapje dichterbij is gekomen. Hij doet een beroep op CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen om alsnog samen met de VVD en de PVV te praten over de vorming van een centrumrechts kabinet.

Het CDA weigerde dat vorige week. Verhagen vond dat VVD en PVV eerst op hoofdpunten tot overeenstemming moesten komen.

Verhagen

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen wacht af wat informateur Uri Rosenthal gaat doen nu de gesprekken over Paars-plus zijn mislukt.

Als Rosenthal opnieuw een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA wil verkennen, moeten VVD-leider Mark Rutte en zijn PVV-collega Geert Wilders wel eerst duidelijk maken hoe zij hun onderlinge verschillen denken te overbruggen voordat Verhagen eventueel aanschuift.

De CDA-fractieleider vond dat vorige week al en vindt dat nu nog steeds, zo liet hij dinsdag weten.

Voorkeur

Hij sluit geen opties uit en wil ook nog geen voorkeur voor een bepaalde coalitie uitspreken. Verhagen heeft ook geen oordeel over de mislukte gesprekken over Paars-plus (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks).

Hij constateerde verder dat zorgvuldigheid zich niet altijd verhoudt tot snelheid. Dat is volgens Verhagen geen verwijt aan het adres van de informateur.

''We hebben duidelijk te maken met een versplinterd politiek landschap'', zei hij. Terwijl volgens hem er ook een enorme uitdaging ligt op economisch gebied, die om een snelle aanpak vraagt.