BRUSSEL - Europarlementslid Marietje Schaake (D66) wil dat de Europese Unie de mediavrijheid en klokkenluiders beschermt naar het voorbeeld van een IJslands wetsvoorstel.

''We moeten meer doen voor de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Het is onaanvaardbaar dat er in Europa censuur en zelfcensuur is voor journalisten en cartoonisten, zoals met de Deense spotprenten van Mohammed''.

Dat zei Schaake maandag in Brussel bij een persconferentie voorafgaand een seminar dat ze had georganiseerd.

In IJsland is een wet in voorbereiding die klokkenluiders en geheime bronnen van journalisten zo ongeveer de beste bescherming ter wereld moet bieden.

Waarheid boven water

IJslands parlementslid Birgitta Jonsdottir kwam met het wetsvoorstel om bijvoorbeeld de waarheid over de bankencrisis in het kleine land boven water te kunnen krijgen.

Schaake (D66) vindt het IJslandse voorstel een waardevol voorbeeld om de vrijheid van meningsuiting in Europa te verbeteren.

Juridische systemen

''Het zal niet makkelijk zijn om de regels van een land met 317.000 inwoners om te zetten naar een gebied met 500 miljoen inwoners en 27 verschillende juridische systemen. Maar als Europa echt een eenheid in waarden wil zijn, moeten we deze kant op. We kunnen leren van alle goede ervaringen.''

De regeling moet een betere bescherming geven aan sites zoals WikiLeaks. Die toont veel uitgelekte documenten en video's, onder meer over de IJslandse bankencrisis.

Wikileaks

Bekend is een video van een Amerikaanse Apache-helikopter, waarvan de bemanning burgers en journalisten doodschiet. Volgens sommigen moet topman Julian Assange van Wikileaks momenteel voor zijn leven vrezen, maar zelf doet hij dat niet.

''Er zijn alleen bepaalde regio's in de wereld waar ik even niet naar toe kan'', zei hij, doelend op de Verenigde Staten.

Vrijheid van meningsuiting

Een van de pleitbezorgers voor meer vrijheid van meningsuiting is ook de Nederlands-Britse schrijfster Naema Tahir. Deze van oorsprong Pakistaanse vrouw schrijft kritisch over bepaalde delen van de islamdoctrine.

''In Nederland ben ik de enige schrijfster van Pakistaanse origine die zo schrijft. Dat zijn er te weinig'', aldus Tahir, die vooorheen als juriste bij de organisatie voor mensenrechten en democratie Raad van Europa in Straatsburg werkte.