DEN HAAG - Een voorstel om de walvisjacht door Japan, IJsland en Noorwegen de komende jaren beperkt toe te staan, is niet aanvaardbaar voor demissionair minister Gerda Verburg (LNV).

Dat blijkt maandag uit een brief van Verburg aan de Tweede Kamer.

Verburg beloofde de Kamer eerder al dat ze alleen instemt met afspraken die een stap vooruit zijn in de bescherming van walvissen.

''Beter geen compromis dan een slecht compromis'', hield Verburg de Kamer toen voor. Het beperkt toestaan van de jacht ondermijnt volgens haar het ingestelde verbod op de jacht op walvissen.

Reservaten

Ook de Europese Unie wil het als compromis bedoelde voorstel van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) niet, aldus Verburg. Nederland en de EU willen juist dat er minder walvissen worden gevangen.

Ook zou er niet mogen worden gejaagd in walvisreservaten en zouden alleen lokale gemeenschappen nog walvissen mogen vangen voor consumptie.

Bindende afspraken

De bij de IWC aangesloten landen komen van 21 tot 25 juni in Marokko bijeen om te proberen bindende afspraken te maken over het beperken van- of stoppen met de jacht op zoveel mogelijk walvissoorten.

Japan, Noorwegen en IJsland komen met een voorstel om de walvisjacht legaal te heropenen.

Ondanks een in 1986 ingesteld wereldwijd verbod varen deze landen nu uit voor de walvisjacht. Japan beweert dat de walvisvangst noodzakelijk is voor wetenschappelijk onderzoek.