DEN HAAG - D66-leider Alexander Pechtold doet een oproep aan alle liberalen in de VVD om niet met de PVV van Geert Wilders in een kabinet te gaan.

''Ik zou elke liberaal in de VVD willen vragen zich nog eens achter de oren te krabben. Het gaat mij niet om de concrete punten die de PVV inlevert en weer terugneemt, het gaat mij om het mensbeeld dat de heer Wilders de afgelopen vijf jaar heeft neergezet", aldus Pechtold.

"Dat is er een van geweld, en discriminatie van grote groepen mensen in dit land. Dat lijkt me niet een basis om ons uiteindelijk uit de crisis te helpen, maar ook niet om de polarisatie tegen te gaan'', aldus Pechtold vlak voor hij op bezoek ging bij informateur Uri Rosenthal.

Paars-plus

Pechtold pleitte voor de verkiezingen al voor een Paars-plus kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Hij vindt dat partijen als de VVD en het CDA, die de PVV van tevoren niet hebben uitgesloten, zich nu moeten beraden op hun opstelling van voor de verkiezingen.

''VVD en CDA hebben nu de kiezer wat uit te leggen'', aldus Pechtold.

Prachtige meerderheid

Na afloop van het overleg met de informateur zei Pechtold dat hij een ''prachtige meerderheid'' ziet voor een Paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, die in de Kamer samen 81 zetels hebben.

Hij heeft er alle vertrouwen in dat zo'n combinatie na de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar maart ook een stabiele meerderheid in de Eerste Kamer heeft. Nu heeft die combinatie nog een minderheid van 34 van de 75 zetels.

Halsema

GroenLinks-leider Femke Halsema denkt dat een kabinet waarin de PVV zit, zowel politiek als maatschappelijk tot problemen zal leiden.

Halsema wees op bezwaren bij ondernemersorganisatie VNO-NCW, waarvan voorzitter Bernard Wientjes gewaarschuwd heeft voor de internationale positie van Nederland als de PVV van Geert Wilders in een kabinet komt.

Wientjes ziet graag een coalitie met in ieder geval de VVD en de PvdA.

Halsema beschouwt dat als een steun in de rug voor haar eigen pleidooi voor een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Ze noemt de oproep van VNO-baas Wientjes ''vrij zeldzaam'' Ze sluit zich aan bij de oproep van D66-leider Alexander Pechtold die alle liberalen in de VVD vraagt zich nog eens te bezinnen op een kabinet met de PVV.

Wilders

Volgens Geert Wilders ligt de sleutel voor een CDA, VVD, PVV-kabinet bij het CDA. Dat zei hij na afloop van zijn gesprek met de informateur. Met de PVV erbij wordt het 'iets fantastisch'.

Wilders verklaarde zich constructief te hebben opgesteld tijdens het gesprek. Hij stelde opnieuw dat hij een stabiele partij heeft en hoopt dat hij zorgen daarover heeft kunnen wegnemen.

''Er is goed zaken met ons te doen'', aldus Wilders, die hoopt dat Maxime Verhagen met de PVV om de tafel wil. ''Maar ik ken de gevoelens bij het CDA.''

Meerderheid

De meerderheid van slechts één zetel is voor hem niet echt een probleem: ''Een meerderheid is een meerderheid.

En anderhalf miljoen mensen hebben op ons gestemd om verantwoordelijkheid te nemen.'' Die mensen snappen volgens Wilders ook wel dat je je dan af en toe moet aanpassen.

Het zou Wilders 'een lief ding waard zijn om eruit te komen'. Hoe hij op sociaal-economisch gebied de VVD moet naderen, moet nog nader worden bekeken. ''Het gesprek was vooral oriënterend.''

Naar de informateur