DEN HAAG - Informateur Uri Rosenthal heeft de situatie waarin Nederland zich op het moment bevindt vergeleken met die van Nederland in 1935.

De situatie is volgens Rosenthal ook nu ernstig, financieel-economisch en qua politiek landschap dat volgens sommigen ''een verpulverd tafereel'' is geworden, aldus Rosenthal.

Hij verwees in zijn eerste persconferentie naar de moeilijke toestand waarin koningin Beatrix in haar opdracht aan de informateur heeft gerefereerd. De laatste keer dat dergelijke woorden werden gebruikt, was voorafgaand aan het kabinet-Colijn, in 1935.

Rosenthal zei ook dat hij een verkenning gaat uitvoeren, maar ''dat betekent niet dat het een vrijblijvende operatie is''. Het is Rosenthals opdracht om als eerste de mogelijkheden van een kabinet met in ieder geval de VVD en de PVV te onderzoeken.

Vruchtbaar

De koningin heeft volgens de informateur hem gevraagd te onderzoeken welk coalitiekabinet op korte termijn gevormd kan worden dat ''vruchtbaar kan samenwerken''.

Maar snelheid mag niet ten koste gaan van de zorgvuldigheid volgens Rosenthal. Hij wil werken ''zo snel als zorgvuldig kan''.

Bij een vruchtbare samenwerking gaat Rosenthal uit van een ''parlementair meerderheidskabinet''. Hij praat maandag met alle tien de fractievoorzitters van de Tweede Kamer en wil van hen weten welke mogelijkheden zij zien voor een coalitie en ''of zij van hun kant er eventueel aan mee zouden willen doen''.

Eerste Kamer

Rosenthal liet verder weten dat een nieuw kabinet niet alleen gedragen moet worden door een meerderheid van de Tweede Kamer, maar ook voldoende steun hebben in de Eerste Kamer.

''Je moet ervan uitgaan dat een coalitiekabinet moet kunnen rekenen op een zekere mogelijkheid om te regeren ten overstaan van ook de Eerste Kamer'', aldus Rosenthal maandag.

Volgens de informateur gaat het er niet om dat fracties in de Eerste Kamer zich binden aan een regeerakkoord dat door fracties in de Tweede Kamer is gesloten.

''Waar het vooral om gaat is dat duidelijk is gemaakt in de opdracht dat ik rekening heb te houden met de constellatie in de Eerste Kamer.''

Rutte

Fractievoorzitter Mark Rutte van de VVD is in het gebouw van de Eerste Kamer voor een gesprek met informateur Uri Rosenthal. Rutte is als eerste aan de beurt, omdat de VVD de grootste partij is geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni.

Volgens de VVD-leider is de positie van PVV-Kamerlid Hero Brinkman en de stabiliteit van de partij van Geert Wilders ''een van de kwesties'' die spelen bij de vorming van een nieuw kabinet.

Rutte wilde verder geen commentaar geven en zei eerst te willen horen wat de informateur allemaal wil weten.

Naar de informateur