AMSTERDAM - De uitlatingen die Harry Mens deed over een samenzwering van joden om tot een paars kabinet te komen zijn onacceptabel. Dat stelt het Centraal Joods Overleg maandag. Het overleg heeft Mens uitgenodigd voor een gesprek.

In zijn programma Business Class stelde Mens (video) dat formateur en voorzitter van de Eerste Kamer van de VVD Uri Rosenthal 'een soort lobby' had opgetuigd met plaatsvervangend burgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher (PvdA) en PvdA-leider Job Cohen.

Mens wees er op dat ze alledrie joodse mensen zijn. In de wandelgangen zou hij hebben gehoord dat ze met elkaar een 'kongsi' hebben gevormd om naar paars toe te gaan. Een kongsi is een benaming voor een groep met een gezamenlijk belang.

Mens deed de uitlatingen tegenover ex-Kamerlid voor de VVD Arend-Jan Boekesteijn. Die zei alleen dat Rosenthal 'gruwt' van de neiging van de PvdA om niet te bezuinigen. Verder liet hij via Twitter desgevraagd weten niet in de theorie van Mens te geloven.

Telegraaf

Op 11 mei schreef Telegraaf-columnist Paul Jansen al dat Lodewijk Asscher en zijn oom, VVD-senator Edward Asscher, samen met Cohen en Rosenthal in het geheim een coalitie tussen de VVD en de PvdA aan het smeden waren. Ook hier werd gememoreerd dat zij allen van joods komaf zijn.

Lodewijk Asscher vindt het 'vreemd dat zo´n Jansen, toch doorgaans erg goed geïnformeerd, zoiets opschrijft'. GroenLinks-Kamerlid Naima Azough spreekt van 'walgelijke insinuaties'.