DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag wil Rita Verdonk horen in een civiele zaak die een oud-medewerker van de Arnhemse afdeling van Trots op Nederland (TON) tegen haar is begonnen.

Dat heeft advocaat Gerald Roethof van Jacques Smits, die 100.000 euro schadevergoeding eist van Verdonk of de partij, vrijdag gezegd.

Verdonk moet op 20 september als getuige verschijnen voor de rechtbank, evenals twee andere medewerkers van haar partij uit Arnhem.

Roethof heeft verzocht om een openbare zitting en gaat ervan uit dat dit ook zal gebeuren. Smits stelt dat hij zakelijke schade heeft opgelopen toen het drietal hem uit de lokale afdeling zette, onder meer door uitlatingen over hem in de media.

Strafrechterlijk onderzoek

Naast de civiele procedure loopt ook een strafrechtelijk onderzoek. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Arnhem in gang gezet.

De Arnhemmer deed eind vorig jaar aangifte van smaad en laster. TON heeft juist tegen Smits aangifte gedaan van bedreiging en stalking.

Verkiezingen

Roethof vindt het opmerkelijk dat de rechtbank de beschikking over het verhoor vlak na de verkiezingen heeft verstuurd.

Hij sluit niet uit dat de rechtbank wilde voorkomen ''dat iemand kan zeggen dat deze rechtelijke procedure van invloed kon zijn op de verkiezingsuitslag''.

Verdonk verloor woensdag bij de verkiezingen haar enige zetel in de Tweede Kamer, die zij drie jaar geleden van de VVD meenam toen zij uit de fractie werd gezet.