AMSTERDAM - Verscheidene multiculturele organisaties hebben donderdag bezorgd gereageerd op de forse winst van de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Schokkend, geen bijdrage aan harmonieuze samenleving, een klap in het gezicht van Marokkaanse Nederlanders, dramatisch en beschamend voor Nederland, zo luidden enkele reacties.

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) zegt ''geschokt'' te zijn door de ''dramatische winst'' van de partij van Geert Wilders. Volgens SMN-voorzitter Farid Azarkan maakt de winst van de PVV Marokkaanse Nederlanders verdrietig en boos.

''Ze vragen zich af of ze nog wel deel mogen uitmaken van de Nederlandse samenleving, of hun buren en collega's hen wel zien als medeburger van dit land, of er voor hen en hun kinderen hier nog wel een veilige toekomst is weggelegd.''

Teleurgesteld

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is teleurgesteld. ''De PVV van Geert Wilders is heel erg groot geworden, terwijl hij het duidelijk had gemunt op moslims, een minderheidsgroep die heel erg bezig is zijn plek te vinden in deze samenleving'', aldus voorzitter Rasit Bal.

''Dit is heel erg beschamend voor Nederland. Het gaat om een zwakke, kwetsbare groep.''

Moddergooien

''Wij respecteren de uitslag die democratisch tot stand is gekomen, maar het moddergooien naar een bepaalde groep levert geen bijdrage aan een harmonieuze samenleving.''

Zo liet woordvoerder Driss El Boujoufi van de Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties Nederland (UMMON) weten. ''De moslims zijn een niet te verwaarlozen groep in Nederland. Je kunt ze niet negeren. Ik hoop dat de PVV-stemmers dat ook inzien.''

Schokkend

Nederland Bekent Kleur, dat zich inzet tegen racisme, noemde de zetelwinst ''schokkend''. De PVV had meer dan tien discriminerende voorstellen in het partijprogramma, aldus de organisatie.

De Nederlandse Islamitische Federatie (NIF) zei te hopen dat het nog goed komt met Nederland. ''We hopen dat er een nieuwe regering komt die voor stabiliteit gaat zorgen in dit land. We blijven als moslims hopen op een goede toekomst'', aldus woordvoerder Mehmet Yaramis.

Ook in de Turkse media voerde de winst van de PVV een dag na de verkiezingen de boventoon. 'Fitnamaker wint', kopte dagblad Hürriyet. Nieuwszender NTV berichtte: 'Nederland schuift op richting extreem rechts'.