DEN HAAG - VVD'er Mark Rutte vindt het maar tijdverlies en ook het CDA voelde er weinig voor, maar GroenLinks-leider Femke Halsema houdt donderdag vast aan het voornemen om de Tweede Kamer komende week te laten debatteren over de verkiezingsuitslag.

Het idee voor het debat is van GroenLinks en D66.

''Kiezers hebben er recht op in het openbaar te zien en te horen wat er met hun stem gebeurt. De Tweede Kamer heeft de motie onlangs aangenomen. Het is logisch dat het parlement dan ook zeggenschap krijgt over wie de informateur wordt'', aldus Halsema.

GroenLinks begrijpt dat Rutte tempo wil maken. Maar Halsema vindt dat nog geen reden om terug te komen op het eerder genomen besluit van de Kamer. Ze ziet het als een van de manieren om een einde te maken aan politiek in achterkamertjes.

PvdA-leider Job Cohen vindt vooral dat de formatie van het kabinet nu moet beginnen. ''We moeten niet wachten met formeren tot er een debat plaatsvindt'', zei hij. De SP heeft er geen behoefte aan om met de 'oude' Kamer bijeen te komen, aldus een woordvoerder van de partij.

Lees alles over de verkiezingen op onze special