AMSTERDAM - Maxime Verhagen is donderdag unaniem gekozen tot fractievoorzitter van het CDA. Hij maakte dat zelf na het fractieberaad bekend.

Het partijbestuur besloot donderdagochtend al dat de nieuwe fractievoorzitter niet automatisch ook de nieuwe partijleider is.

"Eerst moeten we de partij weer op de rails zetten en kijken naar de oorzaken van het verlies", aldus Verhagen.

Geen makkelijke periode

De christendemocraten verloren woensdag bij de verkiezingen twintig zetels. ''Na zo'n verlies zal het geen makkelijke periode zijn. Tegelijkertijd zie ik het als een opdracht om je verantwoordelijkheid te nemen'', aldus Verhagen.

Het CDA verloor woensdag 20 zetels in de Tweede Kamer en kwam op een historisch laag zeteltal van 21 Kamerzetels.

Lijsttrekker Balkenende en partijvoorzitter Peter van Heeswijk trokken inmiddels hun conclusies uit het verlies bij de verkiezingen en legde hun CDA-functies neer.

Onmisbare schakel

De katholieke Verhagen is al jaren een onmisbare schakel in de partijtop en beweegt zich als een vis in het water van de politiek. De tweede man van het CDA kwam al eerder in beeld om Balkenende op te volgen, als die vorig jaar naar Europa was gegaan. Zelf zei Verhagen er niets over.

Na vijf jaar in het Europees Parlement deed de CDA'er in 1994 zijn intrede in de Tweede Kamer. In 2002 werd hij fractieleider van de christendemocraten, die na Paars weer de grootste waren geworden.

Machtig

In die rol werd hij een van de machtigste mannen van het Binnenhof. Bij de reeks strubbelingen van de kabinetten van Balkenende kwam hij vaak achter de schermen in actie om kritiek te pareren en compromissen te sluiten.

Geslepen, vilein en een rat waren termen die zijn tegenstanders hem toebedelen. Charmant, joviaal, humorvol en goedlachs kan hij ook zijn.

Voor de CDA'er ging drie jaar geleden een jongensdroom in vervulling: het ministerschap van Buitenlandse Zaken. De eerste twitterende minister nam de laatste maanden ook Ontwikkelingssamenwerking waar.

De 'day after'