DEN HAAG - Een verhoging van de AOW-leeftijd is geen breekpunt meer voor Geert Wilders als de PVV in een kabinet met VVD en CDA kan meedoen.

Hij erkende donderdag voorafgaande aan de eerste fractievergadering na de verkiezingen dat dit een ''nuancering'' van een eerder standpunt is.

Tijdens de verkiezingscampagne stelde Wilders altijd dat de verhoging van de AOW-leeftijd het enige breekpunt voor de PVV is. Woensdagavond liet hij in het slotgesprek met Paul Witteman nog weten het kiezersbedrog te vinden als hij zijn breekpunt zou loslaten (bekijk video).

Nu houdt hij het erop dat het ''voor ons een heel belangrijk punt'' is.

Kiezersbedrog

PVV-leider Geert Wilders spreekt tegen dat hij kiezersbedrog pleegt door zijn enige breekpunt direct na de verkiezingen te laten vallen. Hij wil dolgraag regeren en dan is het volgens hem nodig compromissen te sluiten.

''Als we dat voor elkaar willen krijgen, dan moet je over je schaduw heenstappen'', aldus Wilders.

Wilders zegt ervoor te blijven knokken dat de AOW op 65 blijft en stelt dat er financieel en arbeidstechnisch alternatieven zijn voor een verhoging van die leeftijd.

Geen SP

Maar als de PVV koste wat het kost vasthoudt aan het eerder geformuleerde breekpunt, veroordeelt de partij zichzelf tot de oppositie.

''Wij willen geen tweede SP worden, wel een partij die verantwoordelijkheid neemt''', zei Wilders donderdag.

PvdA

Als de PVV een mogelijke coalitie met VVD en CDA kapot zou laten gaan op alleen de AOW-kwestie, zou de partij bovendien de PvdA aan de macht helpen en dat is volgens Wilders slecht voor het land.

''Het zou kiezersbedrog zijn als wij er zolang aan zouden vasthouden dat de PvdA aan de macht zou komen'', zei hij.

Wilders hoopt daarom dat een rechts kabinet door zijn aankondiging dichterbij is gekomen. Waarom hij daar pas na de verkiezingen mee is gekomen, wilde hij niet verder toelichten. ''Omdat ik het nu goed vond'', zei hij daarover.

Rechtse regering

Wilders gaf opnieuw aan graag in een kabinet met de VVD en het CDA te willen. Zo'n rechtse regering zou 76 zetels tellen. ''Dat is hartstikke goed nieuws. Het is een alternatief dat moet worden onderzocht'', zei Wilders. ''We willen samenwerken en compromissen sluiten.''

Fractiegenoten onthaalden Wilders bij aanvang van de vergadering met gejuich en applaus. Ook was er taart, om de monsterwinst van woensdag te vieren. De PVV, die nu negen zetels in de Tweede Kamer heeft, zou 24 zetels behalen.

De fractie vergaderde in een grotere zaal dan normaal, omdat de gebruikelijke te klein is voor de nieuwe omvang van de fractie. Wilders is er nog niet uit of hij in het kabinet gaat zitten of in de Kamer blijft als zijn partij gaat meeregeren. ''Dat zien we nog wel.''

Ingewikkelde puzzel

VVD-leider Mark Rutte wilde donderdag niet ingaan op het laten vallen van het AOW-breekpunt door de PVV. Voor de vorming van een nieuw kabinet ligt er een ''buitengewoon ingewikkelde puzzel'' en het is in zijn ogen niet verstandig om dan op ''elk nieuws'' te reageren.

Hij noemde het vervallen van het PVV-breekpunt wel een ''relevante ontwikkeling''. Maar Rutte benadrukte donderdag opnieuw tempo te willen maken bij de formatie.

Het liefst ziet hij dat ''een of twee mensen'' zo spoedig mogelijk aan het werk gaan om als informateur te kijken welke partijen kunnen samenwerken. Als mogelijke informateur namens de VVD gaan aan het Binnenhof de namen rond van de oud-ministers Henk Kamp en Pieter Winsemius.

Vaart

Om de vaart te houden in de coalitievorming zou de VVD-fractieleider het liefst zien dat de Tweede Kamer afziet van een debat over de verkiezingsuitslag en de richting die de kabinetsformatie zou moeten opgaan.

''Ik ben tegen dat Kamerdebat. Je verspeelt zo een week. Het zou erg helpen als de Kamer volgende week zou afzien van het debat, dan hebben we tenminste een week gewonnen.'' Rutte vindt dat van belang omdat hij eigenlijk het liefst wil dat er voor 1 juli een nieuwe coalitie is gesmeed. 

Andere partijen reageerden smalend op het opgeven door Wilders van zijn breekpunt. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren kan de ommezwaai van Wilders in het Guinness Book of Records voor het snelst laten vallen van een breekpunt.

Bekijk de uitslagen per gemeente

Lees alles over de verkiezingen op onze special