RIJSWIJK - De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was woensdagavond om 19.45 uur 66 procent. Dat meldde onderzoeksbureau Synovate. Bij voorgaande Kamerverkiezingen was dat op hetzelfde tijdstip nog 75 procent.

Synovate doet in opdracht van de NOS, RTL en het ANP onderzoek naar de opkomst gedurende de verkiezingsdag. Stemmen kan nog tot 21.00 uur.

Rond 15.45 uur was de opkomst 38 procent. Ook dit was minder dan het gemiddelde percentage van 43 uit het verleden.

In Amsterdam en Den Haag lag het opkomstpercentage in verhouding met voorgaande jaren eveneens lager. Tot 18.00 uur had ruim 39 procent van de kiesgerechtigde Amsterdammers zijn stem uitgebracht.

Rustig

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 was dat 44 procent. In 2003 had al bijna 48 procent rond 18.00 uur gestemd . Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zijn de verkiezingen tot nu toe rustig verlopen.

''Ook bij ons is het zo dat enkele stembussen al dreigen vol te raken. Kriskras door de stad worden nu nieuwe stembussen aangeleverd en ook meer stembiljetten besteld'',aldus de zegsvrouw.

''Dat lijkt in tegenstelling met de lagere opkomst maar traditioneel gezien komt Amsterdam vaak wat laat in de middag op gang.''

Den Haag

In Den Haag had 26,5 procent van de stemgerechtigden om 14.00 uur gestemd. In Rotterdam daarentegen was de opkomst hoger.

Rond 14.00 uur had in de Maasstad ook 26,5 procent van de stemgerechtigden de gang naar het stembureau gemaakt, ruim 4 procentpunten hoger dan in 2006.

Ordentelijk

Ondanks enkele incidenten verlopen de verkiezingen in Rotterdam ordentelijk. Dat zegt Paul Hofstra, directeur van de Rekenkamer Rotterdam die onafhankelijk toezicht houdt bij circa honderd van de ruim driehonderd stembureaus.

Hij spreekt van ''her en der wat meldingen'', maar die zijn volgens hem niet zo ernstig dat ze het beeld van de hele dag verstoren. Inhoudelijk kan hij nog niets zeggen over de voorvallen. Het zijn volgens hem incidenten zoals die zich altijd wel bij verkiezingen voordoen.

Propvolle stembussen

De grote stembiljetten leiden in verscheidene gemeenten tot propvolle stembussen. Volgens de Kiesraad doen de problemen zich in minstens zes gemeenten voor.

De Kiesraad en het Ministerie van Binnenlandse Zaken raadt stembureaus aan de stembiljetten zo veel mogelijk aan te stampen. Dit aanstampen moet gebeuren zonder de bussen te openen, dus door de gleuf heen. Een aantal gemeenten houdt extra stembussen achter de hand.

Stations

Op verschillende treinstations hebben tot 19.00 uur zeker 40.000 mensen hun stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Dit meldde een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen woensdag. Stemmen kon op 45 stations.

Lange rij

Op het Centraal Station in Utrecht, waar voor het eerst kon worden gestemd, vormden zich lange rijen bij het stembureau en moesten medewerkers een extra tafel neerzetten. Een particuliere beveiliger was ingeschakeld om chaos te voorkomen.

''Op Amsterdam Centraal Station staat op spoor twee nog steeds een lange rij'', zei de woordvoerder rond 20.15 uur. Stemmen op stations kon al eerder, maar op kleine schaal.

Op het strand in Noordwijk stemden woensdagochtend ongeveer honderd van de twaalf miljoen stemgerechtigden.

Tellen

De stembureaus blijven open tot 21.00 uur, waarna het tellen van de stemmen begint. Aan het begin van de nacht is er naar verwachting een voorlopige uitslag. Aan de verkiezingen doen negentien partijen mee.

Bekijk lezersfoto's van de verkiezingen op NUfoto.nl

Lees alles over de verkiezingen op onze special