DEN HAAG - De stemlokalen zijn open. Vanaf 7.30 uur tot woensdagavond 21.00 uur kunnen ongeveer twaalf miljoen kiesgerechtigden hun stem uitbrengen op een van de negentien partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Op NS-stations kan ook worden gestemd. De NS heeft op 44 stations een stemlokaal neergezet. Een woordvoerster van de NS laat weten veel mensen te verwachten bij de stemlokalen op de stations.

Schiphol

Ook op Schiphol staat een stembureau. Deze ging om vijf uur 's ochtends al open. Meteen na openingstijd meldde de eerste belangstellende zich al op het stembureau op Schiphol Plaza. ''En sindsdien loopt het lekker door", zo zegt een woordvoerder.

Het stembureau op Schiphol blijft open tot 21.00 uur, net als de overige stembureaus in Nederland die woensdag om 7.30 uur opengingen.

Maatregelen

Verschillende steden hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen, zoals Utrecht en Rotterdam.

Oud-burgemeester en huidig VVD-partijvoorzitter Ivo Opstelten is te spreken over deze extra maatregelen bij stembureaus. ''Het is prima geregeld'', zei hij nadat hij woensdagochtend in een verzorgingshuis zijn stem had uitgebracht.

Angst

''Ik vind het heel goed lopen, er is een stevige opzet en de mensen worden keurig geïnformeerd.'' Hij vindt niet dat de angst regeert in de havenstad. ''Je moet heel precies zijn. Deze maatregelen waren noodzakelijk.''

De gemeenteraadsverkiezingen dit jaar in Rotterdam zorgden door incidenten voor veel opschudding. Uiteindelijk moesten meerdere malen de stemmen herteld worden.

Lees alles over de verkiezingen op onze special

Bekijk lezersfoto's van de verkiezingen op NUfoto