DEN HAAG - CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende verwijt VVD-lijsttrekker Mark Rutte oneerlijkheid omdat die de gevolgen van zijn ''draconische'' voorstellen volgens Balkenende wegpoetst.

Vooral gezinnen en ouderen zijn volgens Balkenende het slachtoffer als de VVD-plannen worden ingevoerd. ''U loopt er voor weg. Wat nu nodig is, is eerlijkheid. Juist nu'', zei Balkenende.

Rutte ontkende de beschuldigingen en stelde dat het CDA de neiging heeft de kleur van de coalitiepartner aan te nemen. ''Dat bevalt me goed als u met de VVD samengaat, maar niet als u met de PvdA gaat.''

Balkenende noemde dat ''goedkope kritiek'' en verweet Rutte dat de huren bij hem met 57 procent stijgen, mensen voor de huisarts moeten betalen als het aan de VVD ligt.

''Al die draconische zaken poetst u weg. U ontkent de feiten.'' Rutte antwoordde: ''De VVD zal nooit de rekening neerleggen bij mensen die zwak staan.''

Problematisch

Ook GroenLinks-leider Femke Halsema beschuldigde Rutte ervan ''een loopje met de waarheid'' te nemen.

Ze noemde het ''heel problematisch'' dat Rutte niet eerlijk is over de harde ingrepen in onder meer de ontwikkelingshulp en in de zorg.

Rutte betoogde dat hij steeds ''volstrekt helder'' over zijn agenda is. ''U kunt er wel een karikatuur van maken, maar daarmee is het nog niet waar'', wierp hij Halsema voor de voeten.