DEN HAAG - Femke Halsema wil met haar partij GroenLinks 'in ieder geval' acht jaar regeren. Daarnaast schat zij de kans op regeringsdeelname van haar partij momenteel groter in dan voor de PvdA.

Halsema zei dat dinsdagavond tijdens het lijsttrekkersdebat bij de NOS, aan de vooravond van de verkiezingen.

Ze benadrukte dat er veel overeenkomsten zijn met de PvdA, maar dat GroenLinks een ''koersvaste partij'' is die een aantal hervormingen wil doorvoeren en het milieu bovenaan de agenda wil zetten.

PvdA-lijsttrekker Job Cohen herhaalde zijn wens voor een zo progressief mogelijk kabinet, en dan is het in zijn ogen van belang dat de PvdA de grootste partij wordt.

Achterkamertjes

Halsema verweet de PvdA dat die er te veel een strijd om de grootste partij van heeft gemaakt.

Ze zei te vrezen dat net als in 2006, toen zo'n strijd er ook was, de leiders van de grootste partijen samen in een kabinet komen en het gevolg ruzie en ''gedoe in achterkamertjes'' is.

Balboekje

Halsema constateerde eerder al dat haar 'balboekje' vol zit omdat behalve de PvdA, D66 en de SP ook het CDA met GroenLinks zou kunnen samenwerken.

CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende stelde dat GroenLinks een van de partijen is waarmee het CDA hervormingen zou kunnen doorvoeren. De PvdA paste niet in dat rijtje van Balkenende.

Flirt

PvdA'er Ronald Plasterk waarschuwde voor de 'flirt' van Halsema met het CDA. Een stem op GroenLinks zou dan kunnen leiden tot een rechts kabinet, aldus Plasterk.

''Ik kan me niet voorstellen dat de GroenLinks-achterban op GroenLinks zou stemmen om een rechtse regering-Rutte mogelijk te maken'', zei hij voor RTL4.