AMSTERDAM - De VVD sluit een kabinet met de PVV toch uit. Regeren met de PVV zou een onhaalbare zaak zijn omdat de partij niet in de Eerste Kamer zit, schrijft het AD dinsdag op basis van 'verschillende prominente VVD'ers'.

VVD-leider Mark Rutte blijft in de campagne zeggen geen enkele partij, inclusief de PVV, uit te sluiten.

Ook een woordvoerster van de VVD ontkent het bericht tegenover NU.nl. Het bericht in het AD komt haar "bijzonder vreemd" voor. "Ik zou niet weten wie die prominenten zijn. Iedereen die echt iets in de melk te brokkelen heeft, houdt vast aan onze lijn dat we niemand uitsluiten, ook niet de PVV."

Maar intern is het volgens het AD al lang duidelijk dat met de PVV geen daadkrachtig hervormingsbeleid kan worden gevoerd. Dit omdat het kabinet dan geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

Verwezenlijken

Alle wetten die door de Tweede Kamer zijn opgesteld moeten door de Eerste Kamer worden bekrachtigd. "Je moet wel je plannen kunnen verwezenlijken", zegt een VVD-Kamerlid volgens de krant.

Op Radio 1 toont Rutte zich niet onder de indruk. "Er gaat heel wat tijd overheen voordat de wetgeving bij de Eerste Kamer landt. Voordat het zo ver is, zijn er al lang verkiezingen voor de Eerste Kamer geweest."

De PVV is dan naar verwachting ook in de Eerste Kamer vertegenwoordigd, waardoor er geen probleem meer zou zijn.

Bekijk onze verkiezingsspecial