DEN HAAG - CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende en zijn PvdA-collega Job Cohen vinden het ook nodig dat er na de verkiezingen snel een nieuw kabinet is. Dat zeiden beide partijleiders maandag in een reactie op de wens van VVD-leider Mark Rutte om voor 1 juli een nieuwe regering te hebben.

Volgens Cohen is er weinig tijd voor de kabinetsformatie, omdat zo snel mogelijk moet worden begonnen met hervormingen. Balkenende tekende aan dat het tempo samenhangt met de uitslag van de verkiezingen van woensdag.

Hoe meer partijen er aan de onderhandelingstafel zitten, hoe ingewikkelder het wordt om snel een regeerakkoord te sluiten.

Vertrouwen

Zowel Balkenende als Cohen wezen erop dat er tussen de gesprekspartners sprake moet zijn van onderling vertrouwen om in een beknopt regeerakkoord alleen de hoofdlijnen te kunnen vastleggen.

Geplande hervormingen in de verkiezingsprogramma's hebben onder meer betrekking op de begroting, arbeidsmarkt en woningmarkt.

Volgens VVD-campagneleider Stef Blok is een snelle formatie goed mogelijk. Een informateur zou hoogstens een week nodig moeten hebben om te kijken of partijen echt bereid zijn met elkaar te regeren. Dan zullen ze het snel eens kunnen worden over de financiën en grote hervormingen die nodig zijn.

Debat

In april dit jaar besloot de Tweede Kamer nog dat na verkiezingen de Kamervoorzitter met nieuwe fractievoorzitters bespreekt of er een debat moet komen om de uitslag te duiden. Een voorstel van GroenLinks en D66 om de Kamer verplicht te laten debatteren, werd toen afgewezen.

Een debat van de nieuwe Tweede Kamer over de verkiezingsuitslag komt het tempo niet ten goede, vreest Balkenende. De nieuwe Kamer komt 17 juni voor het eerst bijeen. Ook vraagt de CDA-lijsttrekker zich af waar dat debat over zal gaan.

Hij verwacht niet dat de fracties namen van informateurs gaan noemen of zullen prijsgeven met wie ze willen onderhandelen en wat dan hun inzet zal zijn.

Koningin

Balkenende zei te hechten aan de huidige procedure, waarbij de koningin haar adviseurs raadpleegt en vervolgens aangeeft hoe het formatieproces verder moet. ''Dat is het beste systeem dat we kennen.''

Bekijk de voorspelling van de verkiezingsuitslag op NUpoll.