AMSTERDAM – Voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk is het niet eens met de kritiek van premier Balkenende dat de moeizame onderhandelingen rondom het crisisakkoord aan de PvdA te wijten was.

“Balkenende ging eerst op reis naar Brazilië, en toen naar Brussel omdat hij een nieuwe baan wilde”, reageert Plasterk tegenover NU.nl.

“En toen het kabinet wankelde ging hij naar Vancouver voor de Olympische Spelen. Het wordt tijd voor een premier die er is als het belangrijk wordt.”

Balkenende haalde maandag in een interview met NU.nl fel uit naar de PvdA. Volgens hem was het onmogelijk om tijdens Balkenende 4 met de PvdA afspraken te maken over financiële sanering van de overheidsuitgaven.

Ook met deze kritiek is Plasterk het niet eens. “Wij zijn voor hervorming van de woningmarkt, van de studiefinanciering, een toptarief, een bankenheffing, bezuinigingen op defensie en het niet kopen van de JSF”, stelt Plasterk.

“Dat zijn allemaal bezuinigingen waar het CDA tegen is. Die partij wil bezuinigen op de AOW, op de bijstand, op de WW. Bovendien wil het CDA marktwerking in de zorg. Wij wilden eerlijk hervormen, het CDA heeft liever oneerlijke bezuinigingen.”