DEN HAAG - Het laatste woord over de koopzondag is nog altijd niet gezegd als het aan D66 en GroenLinks ligt.

De partijen melden dat ze maandag een voorstel indienen om het aan de gemeenten over te laten of en hoe vaak de winkels open mogen op zondag. Ze hopen dat het wetsvoorstel nog dit najaar kan worden behandeld.

Het kabinet besloot eerder dat er vanaf 1 januari 2011 strenger moet worden gelet op de voorwaarden om in niet-toeristische gebieden meer koopzondagen toe te staan dan de twaalf per jaar die nu mogen.

Gemeenten

Een Kamermeerderheid schaarde zich destijds achter dat plan, maar GroenLinks en D66 vonden dat ook toen al geen recht doen aan de zelfstandigheid van gemeenten.

Nu het kabinet is gevallen wagen we een nieuwe poging, melden Boris van der Ham, die namens D66 het initiatief nam, en mede-ondertekenaar Ineke van Gent, Tweede Kamerlid GroenLinks. Ze hopen met name op bijval van de PvdA.

Paradepaardje

Voormalig staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) stelde kort na de val van het kabinet dat het beperken van koopzondagen vooral een paradepaardje was van coalitiegenoot ChristenUnie.

De PvdA steunde het uit loyaliteit, maar volgens Heemskerk zou je ondernemers in deze economisch moeilijke tijden extra onduidelijkheid moeten besparen.

''Laat gemeenten zelf bepalen of winkels op zondag open mogen. In een aantal gebieden zorgt het voor extra banen, vooral in grensregio's zoals Limburg en Zeeland'', meent Van der Ham.

Stress

Ineke van Gent (GroenLinks) stelt dat het bovendien een hoop stress scheelt als ''alleenstaanden en werkenden niet alleen op hun vrije zaterdag zijn aangewezen'' om boodschappen te doen.

''Het kostwinnersmodel waarbij de man werkt en de vrouw tijd heeft om doordeweeks boodschappen te doen, is een gepasseerd station'', aldus Van Gent.

MKB

MKB-Nederland juicht het voorstel toe. De ondernemersorganisatie heeft steeds betoogd dat niet de rijksoverheid, maar gemeenten in overleg met het lokale bedrijfsleven moeten afwegen of en onder welke voorwaarden winkels hun deuren op zondag mogen openen.

Het kabinet Balkenende IV van CDA, PvdA en ChristenUnie besloot eerder dit jaar de bevoegdheid van gemeenten juist in te perken.

MKB-Nederland vindt dat die verscherping van de Winkeltijdenwet slecht is voor de economie en geen recht doet aan de vrijheid van ondernemers en de zelfstandigheid van gemeenten.