DEN HAAG - De plannen van 'linkse' partijen leiden de komende jaren tot een betere koopkracht van bijna alle mensen, met name voor degenen met lage inkomsten.

De voorstellen van 'rechtse' partijen treffen juist mensen met lage inkomens in hun portemonnee en zorgen ervoor dat hogere inkomens erop vooruit gaan.

Dat bleek zaterdag uit berekeningen die het onderzoeksinstituut Nyfer heeft uitgevoerd in opdracht van de Volkskrant. De verschillen blijken flink.

Wel gaf Nyfer na de publicatie toe dat er fouten zijn gemaakt op enkele punten bij D66 en het CDA. De kern blijft evenwel overeind. De mensen die hun portemonnee belangrijk vinden, lijken het beste af te zijn bij de PvdA, GroenLinks en vooral de SP. De plannen van de VVD, CDA en D66 komen op dat punt slechter uit de bus.

Modelgezinnen

Het onderzoeksbureau legde zes modelgezinnen naast elkaar en berekende de effecten van een aantal plannen in de verkiezingsprogramma's. Het gaat om een indicatie, want door verschillende omstandigheden kunnen de uitkomsten van deze gezinnen toch anders uitpakken.

Het is gebruikelijk dat het Centraal Planbureau (CPB) naast de analyses over het financieringstekort, staatsschuld en milieu ook de zogeheten koopkrachtplaatjes berekent.

Maar door de val van het kabinet was er alleen tijd om de grote lijnen aan te geven. Sindsdien liggen de politieke partijen overhoop over de koopkrachteffecten, vooral de VVD en de PvdA.

Opmerkelijk

Opmerkelijk is dat de SP bij een tweeverdienersgezin met een inkomen van twee keer modaal zelfs het best uit de bus komt. Mensen met twee tot drie keer modaal zijn goed af bij de VVD, CDA en PVV, maar ook bij de PvdA en GroenLinks krijgen ze er iets bij.

De SGP zorgt goed voor de bijstandsouder en een modaal verdienend gezin, maar is iets slechter voor de portemonnee van ouderen. De ChristenUnie plust erbij voor gezinnen tot modaal, maar haalt geld weg bij mensen vanaf twee keer modaal.

Andere problemen

VVD-Tweede Kamerlid Edith Schippers zei in het Tros-radioprogramma Kamerbreed dat partijen die de koopkracht verbeteren andere problemen naar voren schuiven, zoals de staatsschuld en het begrotingstekort.

Daardoor betalen gezinnen volgens haar de rekening later. PvdA-kandidaat Ronald Plasterk was juist blij met de berekening, omdat mensen dan weten bij welke partij ze de pineut zijn.