DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders suggereert vrijdag in De Telegraaf dat hij mogelijk in gevaar is gebracht door opmerkingen van PvdA-leider Job Cohen.

Cohen stelde eerder dat de rechtsstaat bij Wilders niet in goede handen is en dat zijn optreden een gevaar voor de samenleving vormt. Volgens Wilders kunnen dergelijke uitspraken mensen op verkeerde ideeën brengen.

''Het gaat misschien te ver om te zeggen dat hij aanzet tot... Maar hij heeft het geroepen!'', zegt Wilders in de krant. ''Er zijn altijd gekken die dan denken: Daar moeten we vanaf.''

Gevaarlijke ideeën

Tegenover het ANP voegde Wilders daar vrijdag nog aan toe dat mensen door Cohens opmerkingen op ''vreemde en gevaarlijke ideeën'' kunnen komen. ''Cohen speelt met vuur door mij persoonlijk een gevaar voor de rechtsstaat te noemen.

Volgens Wilders is het de PvdA zélf die de rechtsstaat in gevaar brengt. ''Ze hebben ingestemd met een generaal pardon, waardoor 30.000 mensen een verblijfsvergunning kregen terwijl ze eerder van de rechter hoorden dat ze niet mochten blijven.''