DEN HAAG - PvdA en CDA zijn donderdag iets ingelopen op de VVD. Volgens de dagelijkse peiling van Maurice de Hond zou zowel het CDA als de PvdA een zetel winnen terwijl de VVD er juist een zou verliezen als er donderdag verkiezingen zouden zijn.

De VVD is in de peiling nog steeds de grootste partij met 36 zetels, vijftien meer dan nu in de Tweede Kamer.

De PvdA, nu 33 in het parlement, stijgt in de peiling van 28 naar 29 zetels en het CDA (41) van 23 naar 24.

Volgens De Hond haalt het CDA vooral stemmen weg bij de VVD. Net als de VVD doet ook GroenLinks een stapje terug, van elf naar tien zetels. Volgens de opiniepeiler voelt de partij van lijsttrekker Femke Halsema de concurrentie van de PvdA.

Weinig verandering

Voor de overige partijen verandert er donderdag niets in de peiling. De PVV blijft op achttien zetels staan (nu negen in de Tweede Kamer), SP, D66 en ChristenUnie houden er respectievelijk twaalf, elf en zeven.

De SP heeft nu nog 25 mensen in de Kamer, D66 is er met drie en de ChristenUnie met zes mensen vertegenwoordigd. Ook de SGP staat onveranderd op twee en de Partij voor de Dieren op één zetel.

Premier

Op de vraag wie er premier moet worden, gooien Rutte en Cohen even hoge ogen (beiden 46 procent). Aan het onderzoek van De Hond deden donderdag ruim vierduizend mensen via internet mee. Zij maken deel uit van een groep van ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Bekijk de voorspelling van de verkiezingsuitslag op NUpoll