DEN HAAG - Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) herkent de verhalen niet dat de top van zijn partij, het CDA, zich al bij grote verliezen bij de verkiezingen neerlegt en uitkijkt naar een opvolger voor lijsttrekker Jan Peter Balkenende.

Die staken woensdag in verscheidene media de kop op. ''Ik constateer dit niet in de top die ik ken.''

CDA-minister Jan Kees de Jager (Financiën) ontkende dat er gesprekken plaatsvinden. Hij noemde het ''zeer onwaarschijnlijk'' dat er gesprekken buiten zijn medeweten zouden zijn.

De Jager en Klink houden nog goede moed. ''Ik heb vroeger zaalvoetbal gespeeld en geleerd dat je in de laatste minuten nog kunt winnen. Je moet blijven spelen en voor de winst gaan. Dat past bij de mentaliteit van mijn club en zeker bij die van Jan Peter Balkenende'', aldus Klink.

''Ik heb alle vertrouwen in een goede uitslag'', zei De Jager.

Klink zei het erg moeilijk te vinden om vragen over de vermeende kwestie te pareren, omdat ze bij hemzelf niet leven. ''Ik voel het niet zo, ik blokkeer bij deze vragen.''

Opvolging

Klink vond het verder ''onzinnig om bij de uitslag stil te staan'' en gaat niet eens nadenken over de opvolging van Balkenende. ''Als je met het spel bezig bent, ben je nog niet aan de nabeschouwing toe.''

Er is nu campagne, stelde hij, en hij is erop gebrand om de inhoud van het programma van het CDA over te brengen.

Geen spelletje

''Politiek is geen spelletje, het is geen kwestie van die, of die, of die. Het gaat om de inhoud.'' Klink maakt zich vooral grote zorgen over de ouderenzorg, vooral als de VVD haar zin krijgt. ''De ouderen worden het kind van de rekening. De VVD kan dit niet menen.''

Klink neemt het de media niet kwalijk dat er een ''verward beeld'' bestaat van wie wat wil. ''Het is allemaal zo complex.''

Blok

VVD-campagneleider Stef Blok ziet dat het CDA intern ''uit elkaar aan het spatten is''. In zijn ogen is de ''afbladdering'' in de CDA-verkiezingscampagne begonnen met het vertrek van staatssecretaris van Defensie Jack de Vries. Daardoor ontbreekt het aan regie en gaat de besluitvorming moeizamer.

Blok verwijst naar belangrijke CDA'ers die niet wisten dat Balkenende de hypotheekrenteaftrek als breekpunt zou opvoeren.

Een andere factor is het optreden van Balkenende, die het na twee goede debatten vorige week liet afweten in het derde debat.