DEN HAAG - Het CDA staat ook in de politieke barometer op verlies. De christendemocraten zijn sinds vrijdag een zetel kwijtgeraakt in deze peiling van onderzoeksbureau Synovate in opdracht van het televisieprogramma Nova.

Het CDA zou 24 zetels in de Tweede Kamer hebben gehaald als er dinsdag verkiezingen waren. De partij heeft nu 41 zetels in het parlement.

In een eerder op de dag verschenen peiling van Maurice de Hond is het CDA sinds maandagavond twee zetels verloren en zou de partij van Jan Peter Balkenende op 23 uitkomen.

Ook bij Synovate is de VVD de grootste partij met 38 zetels, evenveel als afgelopen vrijdag en zeventien meer dan nu in de Tweede Kamer.

De PvdA staat tweede met 28 zetels, maar moest er wel een inleveren. De sociaaldemocraten hebben er nu 33 in de Kamer.

Verlies SP

De SP klimt bij Synovate uit het dal. De partij krijgt er twee zetels bij en zou uitkomen op twaalf. Dat is nog altijd een verlies van dertien zetels in vergelijking met het huidige zetelaantal.

De PVV zou zestien zetels halen, een minder dan vrijdag. De partij heeft er nu negen. GroenLinks verliest ook een zetel en zou op tien uitkomen. De partij heeft er nu zeven.

Winst

De ChristenUnie krijgt er een zetel bij en stijgt daardoor naar acht (nu zes). Ook voor D66 is er een zetel winst. De partij zou er tien behalen en heeft er nu drie.

De SGP (twee) en de Partij voor de Dieren (twee) staan stabiel in de peiling. Trots op Nederland van Rita Verdonk zou net als bij opiniepeiler Maurice de Hond geen zetel halen.

Bekijk de voorspelling van de verkiezingsuitslag op NUpoll