BRUSSEL - De SP-fractie in het Europees Parlement is uit elkaar gevallen. Europarlementslid Kartika Liotard heeft dinsdag haar lidmaatschap van de Socialistische Partij opgezegd.

Ze gaat verder als onafhankelijk lid, zo heeft ze een bericht uit NRC Handelsblad bevestigd.

Kartika Liotard (38) verwijt haar nu ex-fractiegenoot Dennis de Jong een slechte werkverhouding te hebben veroorzaakt.

''De afgelopen maanden ben ik voortdurend doelwit geweest van ongeoorloofde druk, gerichte tegenwerking, opzettelijke sabotage en fysieke intimidatie."

"Omdat de partijtop het niet noodzakelijk blijkt te achten om deze situatie te normaliseren, doe ik dit bij deze zelf'', meldde Liotard in een verklaring over het opzeggen van haar lidmaatschap.

Gedachtegoed

Liotard blijft wel net als SP'er De Jong deel uitmaken van de linkse fractie van het Europees Parlement, die totaal 35 leden telt uit verschillende landen.

''Ik geloof nog steeds in het gedachtegoed van de Socialistische Partij en zal mijn politieke werk ook in de geest van dit gedachtegoed voortzetten, binnen de Europese fractie van Verenigd Links.''

De SP-fractie bestond tot dinsdag uit twee leden. Naast Liotard is dat fractieleider Dennis de Jong, die een jaar geleden aantrad als opvolger van Erik Meijer.

Oplossingen

Het partijbestuur van de SP heeft geen enkele aanleiding te denken dat er in de Europese fractie van de partij ''ernstige zaken'' zijn voorgevallen.

Dat zei algemeen secretaris Hans van Heijningen van de partij dinsdag in een reactie op het opstappen van Liotard. Van Heijningen erkent dat de samenwerking al lange tijd niet goed liep. Naar eigen zeggen is hij de afgelopen tijd druk doende geweest om oplossingen aan te dragen en was hij nog niet klaar.

''Dan is het treurig als iemand eenzijdig tot de conclusie komt dat het afgelopen is.'' Het SP-partijbestuur blijft openstaan voor een gesprek met Liotard.

Niet chic

''De deur is wat ons betreft niet dicht'', aldus Van Heijningen. Het is hem dinsdag nog niet gelukt contact te krijgen met Liotard. Van Heijningen verwerpt de kritiek dat het partijbestuur niets gedaan zou hebben.

Hij vindt het bovendien ''niet chic'' dat Liotard allerlei vertrouwelijke informatie publiek heeft gemaakt. ''Dat is niet de manier waarop het zou moeten. Ik heb ook geen zin in spelletjes om punten te winnen voor wie het meest gelijk heeft'', aldus de algemeen secretaris van de SP.

Vleeslijm

Liotard (38) was 22 jaar lid van de SP en sinds 2004 Europarlementslid. Ze houdt zich vooral bezig met milieu en gezondheid.

Zo toonde ze zich onlangs een fel tegenstander van Europese toelating van vleeslijm, een middel om losse stukjes vlees te lijmen tot een groter stuk.

Europa Transparant

Enkele jaren geleden ontstond een soortgelijke ruzie in de fractie van Europa Transparant. Toenmalig partijleider Paul van Buitenen kon niet langer samenwerken met zijn enige andere fractielid Els de Groen.

Daarop besloot De Groen door te gaan als zelfstandig lid. Beiden bleven wel deel uitmaken van de groene fractie in het Europarlement.