DEN HAAG - De SP is boos op president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) omdat hij weigert nader in te gaan op zijn ''publiekelijke kritiek'' op het rapport van de commissie-De Wit. SP-Kamerlid Ewout Irrgang noemt dat ''ongepast''.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën stuurde maandag een brief van Wellink over het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie naar de Tweede Kamer.

Wellink stelt daarin dat DNB de meeste aanbevelingen van de comissie-De Wit waardevol vindt, maar zich niet kan vinden in de conclusies over het optreden van DNB inzake ABN Amro en de IJslandse bank Landsbanki.

Wellink spreekt de hoop uit dat hij dat later nog eens nader kan uitleggen.

Ongepast

SP'er Irrgang is daar boos over en noemt de brief ongepast. Volgens hem herhaalt Wellink zijn kritiek over een rapport waarover de Kamer nog niet eens heeft gedebatteerd en weigert hij opnieuw zijn kritiek toe te lichten.

''Wellink omarmde alle conclusies die hem goed uitkwamen en legde alle kritische conclusies over DNB naast zich neer. Dit is ongepast omdat het parlement er nog over moet spreken.

De hele omgang van Wellink met het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie is niet chique ten opzichte van de commissie De Wit en het parlement als geheel'', aldus Irrgang.

DNB wil niet reageren op de aantijgingen van de SP.