AMSTERDAM - De PvdA scoort bij de Nederlanders met een laag inkomen een stuk beter dan vier jaar geleden.

Dat blijkt uit een peiling van peil.nl. De partij was jarenlang het populairst bij de lagere inkomens, maar werd in 2006 gepasseerd door de SP.

Toen gaf ruim een kwart van degenen met een laag inkomen aan SP te stemmen. De PvdA stond destijds tweede met 22 procent. Dat daalde vorig jaar naar zeventien procent.

Nu zegt 23 procent van degenen met een laag inkomen PvdA te stemmen. De SP heeft flink aan populariteit ingeboet en scoort nog maar twaalf procent.

CDA

Ook het CDA is niet meer populair bij de lagere inkomens. Zei in 2006 nog twintig procent van degenen met een laag inkomen CDA te stemmen, nu is dat nog maar elf procent.

De VVD is juist populairder geworden, het percentage steeg van negen naar veertien procent. Daarmee is de VVD de tweede partij onder de lage inkomens.

Middeninkomens

Bij de middeninkomens heeft de VVD (21 procent) de leiding overgenomen van het CDA (achttien procent). Bij die inkomens scoorden de partijen in 2006 nog respectieverlijk dertien en 27 procent. De PvdA bleef tweede staan.

De VVD was en blijft het populairst bij de hogere inkomens. In 2006 stemde bijna een kwart van degenen met een hoger inkomen VVD, nu is dat meer dan een derde. De PvdA daalde van 21 naar achttien procent.