GRONINGEN - De Statenfractie van de SP in de provincie Groningen wil zo snel mogelijk duidelijkheid van Provinciale Staten over mogelijk dubieuze grondtransacties bij het project Blauwestad, waar het VPRO-radioprogramma Argos zaterdag over berichtte.

Dat heeft de SP zaterdag laten weten.

Volgens Argos heeft de toenmalige Blauwestad-directeur Jan Postema als vertegenwoordiger van zowel de provincie als bouwbedrijf Koop in 2008 grond van de provincie doorgesluisd naar Koop zonder dat de provincie daarvoor toestemming had gegeven.

Hierdoor zou de provincie Groningen voor miljoenen kunnen zijn benadeeld.

De redactie van Argos beroept zich op diverse vertrouwelijke documenten en de onlangs openbaar gemaakte notulen van besloten vergaderingen van de Provinciale Staten.

SP-fractievoorzitter Kees Swagerman meldde zaterdag dat hij waarschijnlijk zo spoedig mogelijk de commissie bestuur financiën bijeenroept of een spoedzitting van Provinciale Staten aan zal vragen.

Samenwerking

Blauwestad was een samenwerking tussen provincie en enkele bouwbedrijven voor de ontwikkeling van 1500 woningen, recreatie en natuur in het oosten van Groningen. Er zijn uiteindelijk slechts 150 woningen gebouwd.

Swagerman noemt het lekken van vertrouwelijke informatie ''zeer ernstig''. Daarnaast wil hij dat de feiten zo snel mogelijk open en bloot op tafel komen. ''Het is ondenkbaar dat iedereen bij deze kwestie vrijuit zal gaan.''

De fracties van het CDA en de VVD willen eerst de uitkomst van de rekenkamer afwachten. Die doet onderzoek en komt eind juni met een rapport over de gang van zaken rond Blauwestad.