AMSTERDAM - GroenLinks eist dat minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) snel actie onderneemt tegen te hoge uitgaven van publieke en semi-publieke overheidsinstellingen aan afscheidsrecepties voor ambtenaren en bestuurders.

Dat stelt de partij vrijdag na een uitzending van actualiteitenprogramma Nova.

Het televisieprogramma meldde vrijdag dat de gemeente Rotterdam tweehonderdduizend euro neertelde om afscheid te nemen van burgemeester Ivo Opstelten.

Jacques Wallage

Het afscheid van commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn kostte 151 duizend euro en dat van de Groningse burgemeester Jacques Wallage 138 duizend euro.

Het feestje van minister Gerrit Zalm van Financiën zorgde uiteindelijk voor rekeningen voor een totaalbedrag van 144 duizend euro.

Gezellig borreltje

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent zegt het te gek voor woorden te vinden dat in tijden van economische crisis en gedwongen ontslagen bestuurders en topambtenaren de kosten van feestjes niet binnen de perken houden. "Een gezellig borreltje is tot daar aan toe, maar brassen is voor ons onbespreekbaar."

De partij heeft over de kwestie vragen gesteld aan Hirsch Ballin en vindt dat hij snel met regels moet komen over de maximaal te besteden bedragen voor afscheidsrecepties.