AMSTERDAM - Een coalitie van CDA, VVD en D66 heeft de voorkeur van de kiezers. Dat blijkt uit onderzoek dat peil.nl heeft uitgevoerd in opdracht van persbureau Novum Nieuws.

Van de ondervraagden ziet 25 procent na de verkiezingen van 9 juni het liefst zo'n centrumrechtse coalitie. Een links kabinet van PvdA, D66, GroenLinks en SP heeft de voorkeur van 23 procent, gevolgd door CDA, VVD en PVV (22 procent) en VVD, PvdA, D66 en GroenLinks (19 procent).

Een regering van CDA, VVD en D66 kan rekenen op de instemming van een meerderheid van de kiezers van CDA (68 procent) en VVD (55 procent). Alleen D66-stemmers zien er weinig in: slechts 19 procent is voor.

Problematisch is de coalitie wel. CDA en VVD willen niet tornen aan de aftrek van de hypotheekrente, terwijl D66 juist alleen wil meedoen aan een regering die de woningmarkt wèl op de schop neemt.

Van de PvdA-stemmers heeft precies de helft een voorkeur voor een links kabinet. Van de SP-kiezers is 92 procent voor een linkse regering, Bij de GroenLinksers is dat 55 procent.

PVV

Onder de PVV-aanhang is de animo voor samenwerking tussen CDA, VVD en PVV het grootst. Maar liefst 91 procent van de PVV-stemmers is hier voorstander van.

Bij de achterban van CDA en VVD is het enthousiasme minder: dertig procent van de VVD'ers en twintig procent van de CDA'ers is daar voorstander van.

D66

D66 is de enige partij waarvan de achterban in meerderheid voor een nieuw paars kabinet is: 69 procent ziet dit als de ideale regering. Van de VVD-stemmers heeft maar elf procent een voorkeur voor paars. Bij de PvdA is dit 44 procent, bij GroenLinks veertig procent.

Voortzetting van de vorige coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie wil slechts vijf procent van alle ondervraagden. Alleen een meerderheid van de ChristenUnie-stemmers (58 procent) ziet hier heil in.

Een meerderheid in de Tweede Kamer is er volgens de laatste peiling van peil.nl alleen voor VVD, PvdA, GroenLinks en D66 (85 zetels) en VVD, CDA en PVV (78 zetels).