LEIPZIG - Europese landen moeten regels op het gebied van transport beter op elkaar afstemmen.

Daarmee kan onder meer worden voorkomen dat honderden lege vrachtwagens extra over de drukke wegen rijden. Dat zei minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat donderdag tijdens een bijeenkomst over transport en duurzaamheid in Leipzig.

Eurlings vindt het niet goed dat trucks nu vaak een vracht afleveren in het buitenland en geen goederen mee terug mogen nemen. In de praktijk leggen landen de beperking op wegens redenen van concurrentie. Ze willen de rit liever laten maken door 'eigen' truckers.

Eco-combi's

Ook ziet Eurlings graag dat meer landen de zogenoemde eco-combi's toestaan op de wegen. Dat zijn extra lange vrachtwagens. Nu rijden deze alleen in Nederland, Finland en Noorwegen en kunnen de grens niet over.

Ook één Europees luchtruim zou goed zijn, omdat vliegtuigen dan meer in rechte lijnen kunnen vliegen. Omdat het luchtruim nu is verdeeld in verschillende vlakken, moeten ze vaak draaien en keren. Dat kost meer brandstof.

Knelpunten

De minister vindt dat de Europese Commissie een belangrijke rol kan spelen om de genoemde knelpunten op te lossen. Maar ook individuele lidstaten kunnen hun bijdrage leveren.

Dat er in Leipzig veel wordt gepraat over duurzame oplossingen voor in de toekomst, zoals elektrisch rijden, vindt hij goed. ,,Maar we kunnen niet alleen fantaseren over de verre toekomst, als we de kromme regelgeving van vandaag niet kunnen aanpakken'', stelde hij.