DEN HAAG - De VVD wil strengere eisen stellen aan immigranten om Nederlander te kunnen worden.

Mensen die een Nederlands paspoort willen, moeten als het aan de liberalen ligt vijf jaar in hun eigen onderhoud hebben voorzien of een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt hebben.

Ook mogen ze niet illegaal in Nederland hebben verbleven en wordt het Nederlanderschap voor altijd uitgesloten na het plegen van zware misdrijven.

Dat hebben de VVD-Tweede Kamerleden Paul de Krom en Stef Blok donderdag bekendgemaakt. Ze vinden dat het Nederlanderschap een bekroning moet zijn van goed burgerschap. De eisen daarvoor mogen daarom wat hen betreft hoger zijn.

Ingeburgerd

Nu moet men onder meer ingeburgerd zijn en mag men de vier jaar ervoor niet veroordeeld zijn voor een misdrijf of een andere straf hebben gekregen. In 2009 naturaliseerden ongeveer 23.000 mensen.

De VVD wil vooral voorkomen dat kansarme nieuwelingen in Nederland afhankelijk worden van een bijstandsuitkering. Blok wees erop dat de uitkeringsafhankelijkheid bij migranten zes keer hoger is dan bij autochtonen.

Levensonderhoud

Nu bestaat er bij naturalisatie geen eis om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Deze vereiste en enkele andere criteria staan gek genoeg wel in de Vreemdelingenwet, zei De Krom.

Hij wil dat die ook toegevoegd worden aan de Rijkswet op het Nederlanderschap. De VVD wilde sowieso al dat nieuwkomers de eerste vijf jaar geen bijstand kunnen krijgen.

Misdrijven

Vreemdelingen mogen in de ogen van de VVD nooit meer Nederlander worden als zij misdrijven tegen het leven hebben begaan, zware misdrijven pleegden die de samenleving ontwrichten of na misdrijven opnieuw de fout in zijn gegaan.

De vorige staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie, PvdA) had overigens al een verzwaring van deze eisen aangekondigd.

Illegaliteit moet strafbaar worden, vond de VVD al. Maar als mensen willens en wetens illegaal in Nederland zijn, mogen ze ook niet meer naturaliseren. Dit is wel lastig te controleren. De bewijslast ligt bij de vreemdeling, aldus de VVD.