AMSTERDAM - De vorming van een nieuw kabinet na de verkiezingen op 9 juni lijkt steeds ingewikkelder te worden. Woensdag bleek in het derde grote lijsttrekkersdebat dat D66 niet in een kabinet gaat zitten dat de woningmarkt en de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laat.

CDA en VVD accepteren echter geen aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek. De enige partner die voor hen dan nog in beeld is, is de PVV van Geert Wilders. Alle andere grotere partijen willen de hypotheekrenteaftrek namelijk wel beperken.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het voor toekomstige generaties van groot belang dat er hervormingen worden doorgevoerd, zeker ook op de woningmarkt.

Het liefst ziet hij een kabinet van VVD, PvdA, GroenLinks en D66, maar VVD-leider Mark Rutte maakte woensdag opnieuw duidelijk dat hij pal staat voor de hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrenteaftrek

Twee weken voor de verkiezingen hebben de partijen zich behoorlijk ingegraven. CDA-leider Jan Peter Balkenende noemde vorige week aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek een breekpunt.

Rutte op zijn beurt zei afgelopen zondag samenwerking met de PvdA buitengewoon onwaarschijnlijk te vinden. De PvdA sloot eerder samenwerking met de PVV al uit. En voor de PVV is het niet verhogen van de AOW-leeftijd een breekpunt. In de laatste peilingen gaat de VVD nog steeds aan kop, en volgen PvdA en CDA op gepaste afstand.

Portemonnee

Het lijsttrekkersdebat, in het Amsterdamse Carré georganiseerd door de media RTL/Nieuws, BNR Nieuwsradio, Elsevier en FD, stond geheel in het teken van de economie en de portemonnee van de burger. CDA en PvdA botsten stevig over de vraag of patiënten meer zouden moeten gaan betalen voor gezondheidszorg.

Balkenende bestreed dat in de plannen van de PvdA de patiënt niet extra zal moeten betalen. Volgens hem betalen in de PvdA-plannen patiënten 5 euro voor een dag in het ziekenhuis en wordt onder meer het basispakket verkleind. ''Hoe kunt u dan zeggen dat mensen niet meer moeten betalen'', wierp Balkenende PvdA-leider Job Cohen voor de voeten.

Zorgpremie

Cohen gaf aan dat zijn partij kiest voor een inkomensafhankelijke zorgpremie en ''een goed zorgpakket''. ''Als je dan patiënt bent, dan word je allemaal op dezelfde manier behandeld.'' De premie loopt volgens hem op tot maximaal 1600 euro.

Eerder op de dag had Cohen zijn verlies genomen rond de verwarring over het AOW-plan van zijn partij. HIj erkende dat de PvdA de mist was ingegaan met de doorrekening van het verkiezingsprogram door het Centraal Planbureau (CPB).

AOW-leeftijd

De PvdA wil de AOW-leeftijd vanaf 2020 verhogen. Voor het uitrekenen van de gevolgen had de partij echter tegen het CPB het jaartal 2015 gezegd, omdat het anders de maatregel niet meetelt. Andere partijen hekelden het rekenwerk en stelden dat er nu een gat tot wel 1 miljard euro in de PvdA-plannen zit.

Cohen zei de volle verantwoordelijkheid te nemen voor de gang van zaken. ''Dat hadden we zo niet moeten doen. Nu gaat het debat over de doorrekening en niet over de inhoud.''

Bekijk de voorspelling van de verkiezingsuitslag op NUpoll

Carré debat