ARNHEM - Tegen Rita Verdonk, lijsttrekker van Trots op Nederland (TON), loopt een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldde de voormalig coördinator Jacques Smits van de partij woensdag.

Smits deed eind vorig jaar aangifte tegen Verdonk en twee andere partijleden uit de kieskring Gelderland-Noord, Tamara Horst en Bert Geurts.

Hij beschuldigt het drietal van laster en smaad. De TON-leden deden op hun beurt aangifte van bedreiging en stalking tegen Smits.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem bevestigde dat een strafrechtelijk onderzoek loopt naar aanleiding van aangiftes. Het OM wil verder geen details geven en ook geen namen van betrokkenen noemen.

Stalking

Smits sloot zich afgelopen zomer aan bij TON en werd coördinator in Arnhem. De partij zette hem niet veel later uit de partij en deed aangifte tegen hem van bedreiging en stalking. Smits vindt die beschuldigingen niet terecht en stelt dat ze elke feitelijke onderbouwing missen.

Hij zegt dat zijn reputatie schade heeft opgelopen door uitspraken van TON-leden in de media. In een civiele procedure voor de rechtbank in Den Haag eist hij bovendien schadevergoeding.

Vertrouwen

Een woordvoerder van Rita Verdonk wilde woensdag niet ingaan op de beschuldigingen en een onderzoek. Een eventuele dagvaarding ziet de partij met vertrouwen tegemoet, zei hij. Het is volgens hem wel ''uiterst vervelend'' dat dit nu net in campagnetijd gebeurt.

Verdonk doet het al niet goed in de peilingen. Het onafhankelijke Kamerlid en oud-minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie staat daarin nu op nul zetels.

Vlak na haar gedwongen vertrek uit de VVD scoorde ze nog ver in de twintig zetels. De neergang zette zich gestaag in na interne perikelen, waarbij vertrouwelingen als Ed Sinke en Kay van de Linde haar de rug toekeerden.