AMSTERDAM - De SGP vreest dat door het gelijkheidsprincipe de christelijke wortels uit de Nederlandse samenleving zullen verdwijnen.

In een interview met NU.nl stelt SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij dat het gelijkheidsdenken, dat er vanuit gaat dat mensen en religies gelijk zijn, steeds verder doorslaat en dat dit onder meer ten koste gaat van de christelijke feestdagen.

"Er gaan stemmen op die zeggen: is dat niet in strijd met het gelijkheidsbeginsel? Waarom is er immers wel hemelvaart voor de christenen en geen suikerfeest voor de moslims?", aldus de SGP-leider.

Wortels

"We moeten het koesteren dat de Nederlandse samenleving zijn wortels heeft in het christendom en dat dat ook zijn stempel heeft op de feestdagen."

Hij stelt verder dat het gelijkheidsdenken het dreigt te winnen van de klassieke vrijheden, zoals de vrijheid van vereniging.

"GroenLinks wil dat kerken niet meer zelf mogen bepalen hoe zij het ambt invullen. Zij willen dat de kerk net zo behandeld wordt als de biljartvereniging. Ik maak me zorgen over dat denken."

Lees hier het volledige interview met Kees van der Staaij