AMSTERDAM - Neelie Kroes is niet beschikbaar voor een eventueel premierschap van Nederland. De Eurocommisaris liet dinsdag tijdens een ict-congres in de Rai in Amsterdam weten niet terug te komen naar Nederland.

Kroes heeft naar eigen zeggen nog te veel te doen in Brussel.

''Ik ben een Europeaan en er is nog veel werk te doen. Ik heb me toegewijd aan de Europese Commissie en de Digitale Agenda. Daarom is het voor mij geen noodzaak om terug te komen naar Nederland'', stelde ze in Amsterdam.

"Voordat er een misverstand ontstaat, ik kom wel degelijk soms terug naar Nederland. Ik hou van dit land."

Speculatie

"Er is veel speculatie", zo liet de Eurocommisaris weten. "Dat gezegd hebbend, de leider van mijn partij is zeer competent, hij is een uitstekend leider, een vechter en een realistisch politicus. Het leiderschap is bij hem in goede handen."

VVD-partijleider Mark Rutte zei afgelopen weekend in het tv-programma Buitenhof dat Kroes niet moest worden uitgesloten als premierskandidaat.

Kroes zelf sloot vorige week ook niet uit dat ze premier wil worden als de VVD bij de komende verkiezingen de grootste partij wordt. Ze is sinds 2004 actief in Brussel, eerst als eurocommissaris voor Concurrentie en nu voor Digitale Agenda.