AMSTERDAM - Als het aan CDA-partijleider Jan Peter Balkenende ligt wordt de taakstraf vervangen door de strafdienstplicht. Dat liet hij dinsdagochtend weten tijdens een campagnebijeenkomst in Den Haag.

De strafdienstplicht bestaat onder andere uit nachtdetentie en heropvoeding.

Balkenende wil een hardere aanpak voor jonge delinquenten. Ook moet de afschrikwekkende werking van de straf volgens hem groter zijn dan bij de taakstraf het geval is.

Vorig jaar ging het kabinet al akkoord met de inperking van taakstraffen. CDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie stelde toen voor de wet te wijzigen om ervoor te zorgen dat rechters de daders van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven niet meer kunnen veroordelen tot uitsluitend een taakstraf.

Het CDA wil nu dus helemaal af van de taakstraf.

De VVD doet het pleidooi van Balkenende af als 'campagnegeneuzel'. Volgens VVD-Kamerlid Fred Teeven was juist CDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) jarenlang de grote sta-in-de-weg om taakstraffen aan te pakken.

Ongehoord

Het Burgercomité tegen Onrecht, dat de belangen van slachtoffers en nabestaanden van ernstig geweld behartigt, noemt de oproep van Balkenende ongehoord.

''Dat juist hij deze oproep doet, is verbijsterend. Zijn partij - het CDA - is verantwoordelijk voor de enorme vlucht die taakstraffen hebben genomen'', zegt Joost Eerdmans, voorman van het Burgercomité.

Tegen de zin van het Burgercomité worden taakstraffen ook uitgedeeld aan daders van geweldsmisdrijven. Het ex-LPF-Kamerlid pleitte in de Tweede Kamer al voor minder werkstraffen, maar vond daar CDA-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin op zijn weg.

Eerdmans stelt dat Hirsch Ballin de werkstraffen onder meer nodig achtte in de strijd tegen het cellentekort.