DEN HAAG - De hypotheekrenteaftrek is voor CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende heilig.

Hij zal niet accepteren dat er bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet aan getornd wordt.

''Voor mij is het een breekpunt'', zei Balkenende vrijdag tijdens het NOS-lijsttrekkersdebat op Radio 1.

Balkenende daagde VVD-leider Mark Rutte tevergeefs uit om de hypotheekrenteaftrek ook als breekpunt te kwalificeren. Die vindt het echter ''misplaatste stoerheid'' om te spreken over breekpunten.

Belofte

Hij benadrukte dat de VVD geen aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek wil en zijn partij zich aan haar belofte aan de kiezer zal houden.

Balkenende noemde een beperking van de hypotheekrenteaftrek een ''domme maatregel'', die zeker in de huidige tijd ''contraproductief'' uitpakt. Hij voorspelde ''onheil en onrust'' als de maatregel zou worden uitgevoerd.

Fiscale aftrekpost

PvdA-lijsttrekker Job Cohen heeft in het verkiezingsprogramma van zijn partij wel een beperking van de fiscale aftrekpost opgenomen. ''Ik wil er zeker aan tornen.'' Ongeveer 40 procent van de renteaftrek komt volgens hem ten goede aan 10 procent van de rijkere mensen die deze bovendien niet nodig hebben.

Het radiodebat was de eerste grote confrontatie tussen de lijsttrekkers in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Tien lijsttrekkers namen eraan deel. Zondag treffen Balkenende, Rutte en Cohen elkaar opnieuw bij RTL4. Dan is ook PVV-leider Geert Wilders van de partij. Die ontbrak vrijdag vanwege andere verplichtingen.

Vuurwerk

Vooral wanneer Balkenende, Rutte en Cohen tegenover elkaar kwamen in het radiodebat, ontstond er vuurwerk. Rutte viel de PvdA-lijsttrekker hard aan vanwege diens optreden als burgemeester van Amsterdam.

Volgens de VVD-leider weigerde Cohen op meerdere momenten achter het gezag en de politie te gaan staan en is de veiligheid in de hoofdstad onder zijn verantwoordelijkheid afgenomen. ''De politie grijpt niet in, dat is uw erfenis in Amsterdam'', aldus Rutte.

Inkomensafhankelijk risico

Cohen verweerde zich door te stellen dat hij als burgemeester op alle mogelijke manieren heeft gewerkt aan de veiligheid, onder meer door het instellen van straatcoaches en het aanpakken van criminele groepen en drugsoverlast.

Balkenende bekritiseerde Cohen fel vanwege PvdA-plannen voor een inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg, dat zou kunnen oplopen tot 600 euro. Cohen maakte echter meteen duidelijk dat die plannen van tafel zijn omdat ze te weinig geld zouden opleveren.

Hoge inkomens

''We keren terug naar een systeem waarin iedereen een eigen risico in de zorg heeft van 210 euro.'' Balkenende was verbijsterd over de late wijziging. ''Zo kun je niet regeren.''

ChristenUnie-lijsttrekker André Rouvoet zei wel vast te houden aan een inkomensafhankelijk eigen risico. ''Dat heet solidariteit in crisistijd, dat zou u ook moeten doen'', wierp Rouvoet Balkenende voor de voeten. Volgens hem beschermt het CDA te veel de hoge inkomens.

Bekijk de voorspelling van de uitslag op NUpoll