AMSTERDAM - Reizen met de OV-chipkaart mag voor reizigers gemiddeld niet duurder worden. De Tweede Kamer schaarde zich donderdagavond achter een motie van PVV-kamerlid Richard de Mos. Eerder was de regel dat de overstap op het digitale reisbiljet de vervoerders niets extra mag opleveren.

Demissionair verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) had eerder al opdracht gegeven om het prijsbeleid in alle regio's te onderzoeken. Ook zegt hij toe zich in te zetten om de kosten voor reizigers in de hand te houden.

Een motie van het GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent om reizigers een herinnering te sturen als zij vergeten uit te checken haalde ook een meerderheid.

Nu weten reizigers vaak niet dat voor een reis standaard vier, tien of 20 euro van hun OV-chipkaart wordt afgeschreven. Een applicatie zou met behulp van bijvoorbeeld een e-mail klanten moeten uitnodigen dit geld terug te vorderen. Dit zou jaarlijks om miljoenen transacties gaan.

Reisbeweging

Een derder motie, die van VVD'er Charlie Aptroot om reisbewegingen van klanten niet zeven jaar maar twee maanden te bewaren, werd weggestemd.

Ook zijn wens om te voorkomen dat provincies persoonlijke informatie bewaren kreeg geen kamermeerderheid. Wel krijg hij steun voor spoedoverleg om problemen voor gehandicapten met de OV-chipkaart snel aan te pakken.

Teleurgesteld

"Ik ben heel erg teleurgesteld in het CDA dat kennelijk privacy niet zo serieus neemt", reageert Aptroot tegen NU.nl. “De minister zou net bezorgd moeten zijn als de kamer”, vult Van Gent aan. "Er komt vast een moment dat we hier wel stappen op kunnen zetten. De aanhouder wint."

Het voorstel van de SP om studenten niet de dupe te laten zijn van problemen met de invoering van de studenten OV-kaart, haalde het ook niet. Kamerlid Manja Smits wilde dat incassobureaus pas op de plaats maken, totdat alle distributieperikelen achter de rug zijn.