ROTTERDAM - De gemeenteraad in Rotterdam houdt hoogstwaarschijnlijk begin juni een 'openbare hoorzitting' over het zerotolerancebeleid dat is ingezet door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

De raad hoopt onder meer een duidelijk beeld te krijgen hoe recente politieoptredens in de stad door burgers en organisaties worden beleefd en beoordeeld. De fractievoorzitters Arno Bonte (GroenLinks) en Leo de Kleijn (SP) hebben dat donderdag laten weten.

Hoewel Aboutaleb de handen op elkaar kreeg van een ruime raadsmeerderheid voor de politieoptredens rond de bekerfinale en een 1-meidemonstratie, klonk er vanuit SP en GroenLinks kritiek.

Laatstgenoemde partij opende zelfs de website politieknuppel.nl, waar burgers hun beklag konden doen. Daar kwamen tot op heden een paar honderd klachten binnen.

Verhaal

Bonte en De Kleijn hopen dat bij de hoorzitting onder meer politievakbonden en -ondernemingsraad, de horecaondernemers, de Supportersvereninging Feyenoord en burgers hun verhaal vertellen. Daarvoor worden volgende week partijen actief uitgenodigd.

Voorafgaand aan de hoorzitting is een commissievergadering met Aboutaleb gepland. Als de plannen doorgaan, gaat de gemeenteraad een week later hierover in debat.

Bekerwedstrijd

De ME greep nog voor de bekerwedstrijd Ajax-Feyenoord in op het Rotterdamse Stadhuisplein omdat mensen op het terras antisemitische leuzen scandeerden. Zeker zeventig fans werden aangehouden.

Een week later trad de politie opnieuw hard op en arresteerde veertien demonstranten bij de 1-meidemonstratie. Bij beide optredens werden honden en politiemensen te paard ingezet. Tijdens de tweede bekerfinale in de Rotterdamse Kuip trof Aboutaleb veel maatregelen, waaronder een alcoholverbod in delen van de stad.

Meerderheid

Een ruime meerderheid in de raad staat achter het optreden, maar de partijen vinden wel dat door het beleid evenementen niet de stad uitgejaagd moeten worden.

''En als partijen graag hierover in debat gaan, dan praten wij daar graag over mee'', aldus Leefbaar Rotterdam-raadslid Ronald Buijt. ''Maar dan willen we niet alleen de verhalen van een kant horen, dan willen we een totaalbeeld hebben.''