Volgens Geert Wilders handelt de 'politieke elite' steeds vaker tegen de zin van burgers. Hij wil daarom de macht terugveroveren, zoals op de Spaanse heerschappij van Filips II tijdens de tachtigjarige oorlog.

Pleit u voor oorlog?

"Zeker niet. Het is wel van belang dat we zeggenschap terugveroveren. In de zestiende eeuw lag de basis daarvoor in de Acte van Verlatinghe, waarin werd afgesproken dat Nederland zich losmaakte van de Spanjaarden."

"Na de tachtigjarige oorlog resulteerde dit in de periode van welvaart in de Gouden Eeuw. Nu leven we weer onder het juk van een elite die dingen doet waar veel Nederlanders niet op zitten te wachten."

Wie is die elite?

"Dat is vooral de Nederlandse regering. Ik weet zeker dat als je de Nederlanders zou vragen of zij voor vijf miljard steun aan Griekenland zouden zijn ze massaal 'nee' zouden zeggen."

"De heersende elite kiest ervoor om te zorgen dat de Griek zijn souvlaki kan eten, terwijl in Nederland wordt beknibbeld op de studiefinanciering, worden WW-rechten afgepakt en wordt bezuinigd op de zorg."

Als het volk daar zo ontevreden over is, zouden ze het kabinet daar voor kunnen afrekenen op 9 juni. Ze lopen nog niet massaal over naar de PVV.

"Dat komt doordat de verkiezingen puur gaan over de economie. Daarom is het zo belangrijk om mensen ook tussentijds zich te laten uitspreken over deelthema's."

"In Nederland zijn politici te bang voor de stem van het volk. Bang om met directe democratie te worden geconfronteerd."

Maar u bent terughoudend met het democratiseren van uw eigen partij. Moet het daar niet beginnen?

"Het is goed om die discussie te voeren, maar ik beslis dat niet zelf. Ik ben niet de PVV, maar enkel de politiek leider. In de nieuwe fractie zal daarover democratisch worden beslist."

Bent u er zelf voor?

"Ik ben daar nog niet uit. Het heeft voor- en nadelen."

In Californië zie je dat er ook nadelen kleven aan referenda. Mensen kunnen daar alles wegstemmen wat ze niet zint. Die staat zit financieel nu aan de grond.

"Ik ben niet bang voor de kiezers. Je kan ook onderwerpen niet-referendabel verklaren, bijvoorbeeld grondwetszaken. Nu is niets referendabel."

Is het nu een schijndemocratie?

"Dat gaat te ver. We hebben democratische verkiezingen. Alleen moeten mensen nu stemmen over een totaalpakket. En omdat wij geen tweepartijenstelsel hebben moeten er compromissen gesloten worden. Mensen weten van te voren dus niet wat ze krijgen."

Moeten partijen zich daarom vooraf al uitspreken voor een coalitie?

"Op zich is dat geen verkeerd idee. Het is alleen de vraag of het zo werkt. Partijen kunnen ook met grote smoezen door de knieën gaan en kiezen voor iets anders dan ze de kiezer hebben beloofd."

"Maar sommige partijen doen het spontaan. Wij zijn de enige partij die door het hele linkerdeel van de Kamer bij voorbaat al buiten de coalitieonderhandelingen wordt gehouden."

Zou u wel samenwerkingsmogelijkheden zien?

"Het is niet aan de orde, omdat ze ons al hebben uitgesloten. Dus dat is een als/dan-vraag die ik niet ga beantwoorden. De kans op samenwerking lijkt me wel bijna nihil. Erger is dat ze ons niet om programmatische redenen, maar vooral om demoniserende redenen uitsluiten."

"Volgens partijen als GroenLinks en D66 zijn wij racistisch en xenofoob. Dat zijn we allemaal niet. Ook de kiezers niet."

Afgelopen jaren heeft u zich geprofileerd met uw islamkritiek. Merkt u dat de steun voor uw opvattingen groeit?

"Dat denk ik zeker. Op campagneavonden merk ik dat dit thema de aanhang enorm aanspreekt. Het is ook een probleem wat steeds groter wordt. "

Is die straatterreur, zoals u het noemt, altijd zomaar te koppelen aan de islam?

"Het zijn geen boeddhisten die dingen uitvreten en het zijn ook niet de christenen die homoseksuelen in elkaar rammen of vrouwen voor hoer uitschelden. Je ziet dat Marokkanen en andere moslims zwaar oververtegenwoordigd zijn in de statistieken."

Maar heeft de radicale islam terrein gewonnen in Nederland?

"Radicale islam is een pleonasme. Er is maar een islam, geen gematigde of radicale. Er zijn wel gematigde moslims. Sterker nog, de meerderheid is gematigd. Maar de islam en de koran laten daar geen misverstand over bestaan: er is geen plek voor iets anders dan de islam. Zo wordt dat ook op de islamitische scholen onderwezen."

Laat ik het anders vragen: We hebben geen aanslagen meer gehad sinds de moord op Theo van Gogh in 2004. Dan kun je concluderen dat het gevaar is afgenomen.

"Gelukkig is Nederland gevrijwaard van aanslagen de laatste jaren. Daar kunnen we alleen maar blij om zijn, maar het is een misvatting om te concluderen dat het nu beter gaat."

"De risico's zijn nog steeds heel groot. Het gaat nu alleen meer over individuen dan groepen. Een voorbeeld daarvan zagen we laatst nog in New York op Times Square."

Hoe moet de islam dan worden aangepakt?

"We moeten het gevaar inzien en er tegen in verweer komen. Met het benoemen van onze leidende cultuur en stoppen met immigratie en het importeren van islamitische symboliek."

"Daarbij vind ik, en dat is misschien niet zo populair om te zeggen, dat we steun uit moeten spreken voor de staat Israël. Die voeren ons gevecht."

"Het Israelisch-Arabisch conflict is geen territoriaal conflict, maar een ideologisch conflict. Er wordt niet gevochten tegen Israël, maar tegen het vrije westen en alles wat niet islamitisch is. Dat gevecht is ons gevecht."

"Als we doorgaan met het cultuurrelativistische denken, wat de grootste ziekte van Europa is, verliezen we de oorlog zonder dat er een wapen aan te pas is gekomen."

Als de islam zo'n groot gevaar is, hoe komt het dan dat geen enkele moslimpartij een zetel heeft gehaald bij de gemeenteraadsverkiezingen?

"Omdat ze vaak tot op het bot verdeeld zijn. De verschillende groepen wensen elkaar niet te representeren. Dat zie je bij de moslimomroepen en bij de clubs die bij de minister om tafel zitten."

Maar door de islamisering, zoals u het stelt, zouden die partijen toch ook moeten groeien?

"Nou, ze worden vertegenwoordigd door hoofd theedrinken van West-Europa: Job Cohen. Die buigt en knipt voor alles wat met moslimimmigratie te maken heeft."

Dus ze stemmen strategisch.

"Dat hebben we vaker gezien. Kijk naar Rotterdam. Daar is Leefbaar Rotterdam uit het college gehouden, omdat de PvdA de grootste is geworden. Dat was vanwege die stem."

"En het is PvdA-minister Vogelaar geweest die heeft gezegd dat Nederland is veranderd in een joods-christelijke-islamitische traditie. In haar boek schreef ze letterlijk: toen ik dat zei viel Wilders over me heen, maar kreeg ik een smsje van Job Cohen: 'Fantastisch, helemaal mee eens'."

"Het staat er echt. Cohen pleit gewoon voor een open islamitische cultuur in Nederland."

Hij was wel de man van de Cohenwet die ervoor zorgde dat de immigratie drastisch teruggedrongen werd.

"Dat heeft even effect gehad, maar daarna is het weer de foute kant op gegaan. Sinds 2000 zijn 1,2 miljoen immigranten ons land binnengekomen."

"Zo werkt linkse politiek. Zogenaamd worden mensen afgewezen, maar als die mensen maar genoeg procedures starten, komt er altijd weer een Cohen die met een generaal pardon gaat strooien."