AMSTERDAM - Met een veelvoud aan moties proberen kritische Tweede Kamerleden in te grijpen in het OV-chipkaartproject en de overstap van Amsterdam op het elektronisch openbaar vervoerbiljet uit te stellen.

Nadat dinsdag bekend werd dat de provincie Gelderland de persoonlijke gegevens van 168.000 reizigers lekte via een website, is voor een aantal partijen de maat vol. De Socialistische Partij (SP) vraagt Eurlings om de regio's de regie te ontnemen en zelf de controle te nemen.

Als het aan VVD-kamerlid Charlie Aptroot ligt volgt er een verbod voor provincies en steden om überhaupt nog persoonsgegevens voor de OV-chipkaart te bewaren.

De identiteit van burgers is dan alleen nog maar bij gegevensverwerker Trans Link Systems bekend. Verder wil hij dat het bewaren van iedere reisbeweging wordt teruggebracht van zeven jaar naar twee maanden.

Eurlings

Demissionair verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) ziet de voorstellen niet zitten en noemt het "het verzetten van de bakens". Ook stelt de bewindvoerder dat de Belastingdienst een opslag van zeven jaar verplicht stelt, maar belooft hier onderzoek naar te laten doen.

In 2008 stelde het Ministerie van Financiën tegenover Webwereld niet de noodzaak te zien van een langdurige opslag.

Duurder

GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent en PVV'er Richard de Mos dienden beiden een motie in om te voorkomen dat mensen met de OV-chipkaart duurder uit zouden zijn. Eurlings ontraadde de motie en benadrukt dat sommige mensen goedkoper en sommige mensen duurder uit zijn, maar dat reizen gemiddeld even duur is.

Ook ziet de minister weinig kansen voor een applicatie om mensen te mailen als ze zijn vergeten uit te checken en automatisch worden aangeslagen voor vier, tien of twintig euro. Het pleidooi van GroenLinks is volgens hem goed, maar praktisch niet uitvoerbaar.

De gegevensverwerker zou niet in staat zijn mensen te waarschuwen als ze teveel betalen voor een reis. Volgens Van Gent gaat het wel om miljoenen transacties.

Studenten

Eurlings vindt het niet te vroeg om Amsterdam definitief te laten overstappen en ontraadt een motie van het SP-kamerlid Manja Smits. Wel ziet hij heil in een soepeler beleid voor studenten. Die krijgen nu regelmatige bekeuringen, terwijl er nog allerhande problemen met de OV-chipkaart zijn.

Als de motie donderdag wordt aangenomen dan zouden incassobureaus pas op de plaats moeten maken tot alle problemen en fouten zijn verholpen.