HILVERSUM - Het duel tussen PvdA en VVD om wie de grootste partij wordt bij de verkiezingen van 9 juni houdt aan. Uit de politieke barometer van bureau Synovate blijkt vrijdag dat als er nu verkiezingen zouden zijn, de PvdA nipt de grootste zou zijn met 33 zetels.

De VVD volgt echter op de voet met 32 zetels. De resultaten van de peiling werden vrijdagavond bekendgemaakt in het tv-programma NOVA.

Het CDA kan het allemaal niet bijbenen. De partij, die vrijdag bewindsman Jack de Vries afscheid zag nemen uit de politiek wegens privéperikelen, heeft te maken met een steeds groter gat met de koplopers. Inmiddels staat het CDA op 26 zetels.

De VVD is met de huidige score twee keer zo groot als een jaar geleden. In die periode had de PvdA de meeste concurrentie van de PVV. De partij van Geert Wilders zou toen liefst 26 zetels hebben gehaald. Nu zijn dat er nog zeventien.

Verdwijnen

Volgens de barometer is de SP inmiddels goed voor negen zetels, evenals GroenLinks en de ChristenUnie.

D66 staat op elf zetels, de SGP op twee, de Partij voor de Dieren ook op twee en Trots Op Nederland van Rita Verdonk zou uit de Tweede Kamer verdwijnen als er nu verkiezingen zouden zijn.

Telefonisch

De politieke barometer is een representatieve peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden gevraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn.

Daarnaast worden mensen telefonisch benaderd. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.