AMSTERDAM - Jack de Vries treedt af als staatssecretaris van Defensie.

Hij maakte dat bekend aan de minister-president en de minister van Defensie. De Vries trekt zich terug uit de actieve politiek en neemt na de verkiezingen van 9 juni geen zitting meer in de Tweede Kamer. Hij stond op plek 14 op de kieslijst van het CDA.

De CDA'er raakte afgelopen week in opspraak nadat bekend was geworden dat hij een buitenechtelijke relatie had met een vrouwelijke adjudant.

In een verklaring laat de CDA-spindoctor weten dat hij tot zijn beslissing kwam door 'de voortgaande publicitaire druk. Deze legt een onevenredige druk op mijn naaste omgeving'.

Ook zegt hij 'voluit een ambassadeur' te willen zijn voor het ministerie van Defensie. "Ik heb willen strijden voor hun draagvlak en wil daar nu geen afbreuk aan doen", aldus De Vries.

Partijbelang

Daarnaast stelt hij dat het partijbelang dient. "Ik heb veel aan de partij te danken en wil ook het CDA niet langer met deze discussie belasten".

De Vries laat verder weten zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hetgeen is voorgevallen. "Politiek is mijn passie, maar het kan en mag niet meer ten koste gaan van datgene waar het echt om draait in het leven: je verantwoordelijkheid voor de mensen die je liefhebben. Dat dit alles is gebeurd is mijn eigen verantwoordelijkheid. En die neem ik dan ook."

Reactie Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende respecteert de afwegingen van Jack de Vries en het besluit dat hij heeft genomen ''en beseft terdege dat het een moeilijk en ingrijpend besluit is''. Balkenende stelt dat via de Rijksvoorlichtingsdienst in een reactie op het aftreden van de staatssecretaris van Defensie.

Balkenende bedankt De Vries ''voor de wijze waarop hij zijn taak heeft uitgevoerd en zich heeft ingezet voor het ministerie van Defensie, voor het CDA en ook voor hem persoonlijk''.

Van Middelkoop

Minister Eimert van Middelkoop van Defensie noemt het aftreden van zijn staatssecretaris een ''pijnlijke, maar verstandige beslissing''.

''Ik respecteer het besluit van staatsscretaris De Vries om terug te treden. Ik spreek mijn waardering uit voor de samenwerking die ik met staatssecretaris De Vries in de afgelopen periode op het ministerie van Defensie heb gehad''.

Voorlopig neemt Van Middelkoop de taken van De Vries waar. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie vrijdag laten weten.

Ingewijden gaan ervan uit dat ook in de rest van de demissionaire kabinetsperiode Van Middelkoop de werkzaamheden van zijn vroegere staatssecretaris zal overnemen. Dat wordt volgende week echter pas definitief duidelijk in een gesprek dat Van Middelkoop hierover zal voeren met demissionair minister-president Jan Peter Balkenende.

Heeswijk

CDA-partijvoorzitter Peter van Heeswijk heeft respect voor het besluit van De Vries. ''Als partijvoorzitter besef ik dat het om een zeer ingrijpende afweging gaat. Ik respecteer het besluit dat Jack de Vries heeft genomen'', aldus de voorzitter van de partij.

''Verder wil ik Jack de Vries bedanken voor alles wat hij de afgelopen jaren voor het CDA heeft gedaan en voor wat hij voor de partij heeft betekend in diverse functies'', vult Van Heeswijk aan.

Waardeloos

''Jack de Vries was een waardeloze staatssecretaris.'' Dat heeft voorzitter Jan Kleian van de ACOM, vakbond voor defensiepersoneel, vrijdag gezegd in reactie op het aftreden van De Vries.

Kleian noemt dat een verstandige beslissing. ''Het is lastig om in zo'n situatie te blijven functioneren.'' Om deze reden had De Vries van hem echter niet weg gehoeven. ''Wat hij privé doet moet hij zelf weten'', oordeelt hij.

Splinter

''Met zijn gedrag kan hij aansluiten in een rijtje van duizenden. Mensen zijn altijd druk om de splinter in de ogen van een ander te vinden, terwijl ze zelf een balk in de ogen hebben.''

Kleian oordeelt zo negatief over het functioneren van De Vries omdat de bewindsman geen oog zou hebben gehad voor veteranen, geen genderbeleid voerde en zich onvoldoende inspande voor diversiteit binnen Defensie.

Hoeksteen

We hebben veel respect voor het besluit van Jack de Vries maar het was een onvermijdelijke stap. Dat zei voorzitter Wim van den Burg van militaire vakbond AFMP vrijdag.

''Zijn gezag en geloofwaardigheid kwamen steeds verder onder druk te staan. Je mag van een staatssecretaris verwachten dat hij zijn eigen gedragsregels naleeft. Ook het feit dat De Vries als CDA'er voor het gezin als hoeksteen van de samenleving staat, maakte hem niet erg geloofwaardig meer.''

Twexit

Op Twitter dankte Jack de Vries zijn volgers voor de steun en sloot af met 'twexit', Twitter-jargon voor stoppen met twitteren.