VVD voor eerst sinds Paars grootste partij in peiling

DEN HAAG - De VVD slaat in de peiling van Maurice de Hond een klein gaatje met de PvdA en is voor het eerst sinds het tweede paarse kabinet (1998-2002) bij De Hond de grootste partij van het land.

De liberalen stegen de afgelopen week een zetel naar 34 zetels (nu 22 in de Tweede Kamer), terwijl de PvdA er een verloor en op 32 staat (33 in de huidige Kamer).

Volgens De Hond heeft de VVD sinds 2003 niet op zoveel zetels gestaan als nu. VVD-leider Mark Rutte wint ook steeds meer vertrouwen van de kiezer. Hij staat nu boven PvdA-leider Job Cohen. Die scoort bij de kiezer nog wel hoger als kandidaat voor het premierschap.

Verlies CDA en PVV

Bij de andere partijen verliest het CDA opnieuw een zetel en staat nu op 26, een verlies van vijftien ten opzichte van het werkelijke zeteltal in de Kamer. De PVV van Geert Wilders verliest opnieuw een zetel en staat in de peiling nu op zestien, nog altijd een winst van zeven in vergelijking met het huidige zeteltal.

GroenLinks wint een zetel en komt op elf (tegen zeven in de Kamer), de SP staat op tien (25 in de Kamer), D66 op tien (drie in de Kamer), de ChristenUnie op zeven (zes in de Kamer) en de SGP en de Partij voor de Dieren op twee, gelijk aan het werkelijke zeteltal.

Coalities

De combinatie VVD, CDA, PVV staat op 76 zetels, de combinatie VVD, PvdA, D66 ook op 76.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Tip de redactie